Boeren protesteren bij kap in natuurgebied Stelkampsveld bij Barchem

BARCHEM/BORCULO - Het lijkt de wereld op zijn kop: kap in een Natura 2000-gebied. En boeren die daarbij protesteren. Toch is dit woensdagmiddag het geval bij een boerenprotest niet al te ver over de gemeentegrens Lochem-Berkelland.

Een stoet toeterende tractoren met af en toe de omgekeerde driekleur. Het boerenprotest tussen Borculo begint traditioneel. Met hooguit het in het wit van een vlag gekalkte ‘civil war’ (burgeroorlog) als signaal dat dit geen vriendelijke actie is. Achter elkaar denderen de landbouwtractoren als tanks het natuurgebied binnen. Tot alle tractoren middenin een perceel blijven staan. Het materieel van het bosbouwbedrijf Ten Bulte wordt door tractoren omsingeld. Ze hebben gezelschap van boswachter Miranda Berendsen en een collega van Staatsbosbeheer, bij wie zich Dorus Moolenaar voegt, gebiedsregisseur namens de provincie Gelderland.

  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.