Drama bij het Rademakersbroek herdacht: ‘Vrijheid is spelen met wie je wil’

VARSSEVELD - ,,Vrijheid? Dat is spelen met wie je wil.” Een handvol kinderen - onder wie Suus Dorst (zie foto) - van basisschool De Meeander uit Heelweg zeiden maandagmorgen bij de herdenking in het Rademakersbroek bij Varsseveld wat ze vinden dat vrijheid is. 

Ze spraken tot een paar honderd toehoorders, afgekomen op de steeds indrukwekkender wordende herdenking van het drama, waarbij op 2 maart 1945 46 mannen werden doodgeschoten door de Duitse bezetter. 

Ongeluk in scene gezet

Rademakersbroek is het verhaal van De Bark: de verzetsgroep van ongeveer dertig leden die op het eind van de oorlog huist in een boerderij tussen Varsseveld en Dinxperlo. De groep neemt vier Duitse soldaten gevangen en doodt ze. Ze doen alsof de vier bij een ongeluk zijn omgekomen, maar de bezetter ontdekt dat de soldaten om het leven zijn gebracht. 

Als represaille - het is een maand voordat de Achterhoek wordt bevrijd - worden 46 mannen die gevangen zitten op De Kruisberg in Doetinchem in een vrachtwagen geladen. De truck rijdt naar Rademakersbroek. Daar worden de 46 mannen doodgeschoten door Duitse militairen op een akker. 

Suus Dorst spreekt als een van de kinderen van basisschool De Meeander in Heelweg over vrijheid bij het oorlogsmonument van Rademakersbroek. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Suus Dorst spreekt als een van de kinderen van basisschool De Meeander in Heelweg over vrijheid bij het oorlogsmonument van Rademakersbroek. Foto: Jan van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Duitse burgemeester Rees legt krans

Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, houdt zijn toespraak. Foto: Jan van den Brink
Volledig scherm
Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, houdt zijn toespraak. Foto: Jan van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Maandag kort na het middaguur worden bij het monument in Rademakersbroek onder meer kransen gelegd door Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, en zijn Duitse collega Christoph Gerwers, burgemeester van Rees. Onder de bezoekers nabestaanden van de slachtoffers, zoals Derk te Rietstap jr. en zijn zus Aly uit Kloosterhaar. 

Derk te Rietstap jr. is maandagmorgen opgestaan in de wetenschap dat het de dag is - 2 maart - waarop zijn vader 75 jaar geleden op de akker in het Rademakersbroek is doodgeschoten door Duitse militairen.