Eibergenaar Johan Meulenkamp blaast op midwinterhoorn van unieke houtsoort

VideoEIBERGEN - De leden van de Midwinterhoorngroep Eibergen hebben een aparte Whatsapp-groep om te checken wie dagelijks tussen 17.00 en 18.00 uur de hoorn aan de lippen zet om in estafetteform kond te doen van de zonsondergang. Daarbij kunnen ‘kenners’ verschillende blazers aan hun ‘roop’ onderscheiden.

Bij Johan Meulenkamp kun je het geluid van zijn midwinterhoorn onderscheiden aan de toon. Hij blaast als enige op een hoorn van hout van een - door storm gesneuvelde - fluweelboom. Het geluid uit die - extreem gladde - hoorn klinkt anders dan uit hoorns uit bijvoorbeeld berken-, elzen- of wilgenhout.

Midwinterhoornwandeling

Zondag 22 december werkt dat estafetteblazen anders: dan volgen de deelnemers aan de jaarlijkse midwinterhoornwandeling het geluid van de hoorns, als de blazers langs de route staan. ‘Aole roop safari’, is de avontuurlijke naam van de wandeling dit jaar. Starten kan tussen 12.00 en 14.00 uur in Openluchttheater Eibergen.

Volledig scherm
John Meulenkamp heeft een hoorn gemaakt uit hout van een door storm gesneuvelde fluweelboom. © Still uit video
  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.