Geen boetes voor boeren bij vrijheidsactie: ‘Ze hielden anderhalve meter afstand’

MARIËNVELDE - Bij de actie waarbij meer dan 200 boeren in een weiland in Mariënvelde het symbool van de vrijheid hebben uitgebeeld, heeft geen enkele boer een boete gekregen. Want: ,,Iedereen hield zich aan de anderhalve meter-regel”, zegt een politiewoordvoerder.

De boeren kwamen vorige week donderdagavond bijeen in het weiland van boer Thijs Wieggers in Mariënvelde. Met hun trekkers en andere landbouwmachines vormden ze de fakkel, het logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, en de woorden 75 jaar vrijheid. Daarmee maakten de boeren ‘een statement voor de vrijheid’ aldus Wieggers.

Sympathieke actie

Een sympathieke en tegelijk opmerkelijke actie, gezien het verbod op samenkomsten in verband met de coronamaatregelen. Daarom is de bijeenkomst van de boeren nog wel onderwerp van onderzoek, zegt de politiewoordvoerder: ,,We onderzoeken hoe het zit met de organisatie van de bijeenkomst en de grondeigenaar.”

De agenten die donderdagavond bij de bijeenkomst van de boeren waren, hebben er bewust voor gekozen de actie niet voortijdig te beëindigen. ,,We hebben er in het belang van de openbare orde voor gekozen om het op deze manier door te laten gaan”, aldus de politiewoordvoerder, die meldt dat het onderzoek nog loopt.

Onderzoek afwachten

Het Openbaar Ministerie laat weten dat er nog geen processen-verbaal binnen zijn van de politie en kan dus nog niet zeggen of er gevolgen zijn voor de organisatie of de grondeigenaar en welke dit dan zullen zijn. ,,We moeten nu eerst het politie-onderzoek afwachten voor we beslissen of er stappen genomen worden”, aldus een woordvoerder.

Zo'n 250 agrariërs vormden met hun trekkers in Mariënvelde het symbool van de vrijheid. De actie kan de boeren een flinke boete opleveren.
Volledig scherm
Zo'n 250 agrariërs vormden met hun trekkers in Mariënvelde het symbool van de vrijheid. De actie kan de boeren een flinke boete opleveren. © Videostill