‘Gemütlichkeit’ op de Harmonicadag in Neede

videoNEEDE - Het geheim van de trekzak? ‘Gemütlichkeit’, sfeer en veel volksmuziek, zo blijkt op de Harmonicadag in De Olde Mölle in Neede.

De Enschedese Romy (21) laat gekleed in een Oostenrijkse blouse zondagmiddag Tiroler meedeiners klinken uit haar Steirische harmonica in de grote zaal van de uitspanning De Olde Mölle in Neede. Met die typische, diepe bassen. Aan lange tafels wordt in de maat meegeklapt, gaan de armen de lucht in en wordt er aan het begin van de middag ook al gedanst. „Oostenrijkse Gemütlichkeit”, aldus organisator Wim Asteleyner uit Borne.

  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.