Jachthonden én postduiven krijgen zegen van de pastor in Rekken

VideoREKKEN - Het is een vast moment in het jaar: dieren in de kerk. Los van eventuele schapen en ezels uit de kerststal of een activiteit rond dierendag: de naamdag van de heilige Hubertus als beschermheilige van de jacht brengt jachthonden in de kerk.

Pastor Mia Tankink heet mens én dier welkom tijdens een oecumenische Hubertusviering in de RK kerk HH Martelaren van Gorcum. Jachthoornblazers en kerkkoor laten van zich horen, maar de viervoeters in de kerk houden zich hoofdzakelijk stil.

Brood

Na afloop van de viering is er buiten de vaste afsluiting van de traditie: het zegenen van de jachthonden én hun baasjes. Met de hartelijke wens van de pastor: „Heb een goede jacht, maar vooral een vredig thuis!” Voorafgaand aan de ronde met de wijwaterkwast wordt brood uitgedeeld dat door baas én hond na  de zegening mag worden gegeten.

Postduiven

Dan blijkt nog een andere categorie dieren meegebracht om de zegen te ontvangen. Uit St. Isidorushoeve bij Haaksbergen is een duivenmelker aangereisd met een mand vol postduiven. De pastor wenst ook hen veel behouden vluchten toe.

Volledig scherm
Pastor Mia Tankink zegent de duiven van een Hoevese duivenmelker na afloop van de Hubertusviering. © Peter Zandee