Mysterie: lint van schoenen langs oude N18 van Haaksbergen naar Eibergen

VideoHAAKSBERGEN/EIBERGEN - Menig automobilist en fietser heeft ze afgelopen dagen opgemerkt: schoenen in de berm langs de oude N18. Het is een raadsel wie ze achtergelaten of geplaatst heeft.

Het verkeer raast voorbij. De schoen maakt geen meters en rust in de berm. Op vele plekken langs de provinciale weg van Haaksbergen naar Eibergen ligt een exemplaar. Wie het spoor volgt, ontdekt een patroon.

Lint van schoenen

Bij de verkeerslichten tegenover het kunstwerk Het Glazen Bos in Haaksbergen begint het lint van schoenen. Een zwarte sneaker met witte strepen. Verderop richting de afslag naar Neede een bruine wandelschoen met witte veters, een lage zwarte instapper en nog eens vijf andere modellen. Bij het Danspaleis tegenover het Assinkbos stopt het spoor.

Een oplettende speurder ziet overeenkomsten: alle schoenen liggen rechts van de weg tussen Haaksbergen en Eibergen, het betreft louter herenschoenen, de veters zijn opengewerkt, maten 42, 43 en 44 en overal één exemplaar, nooit een paar.

Niet opgemerkt

„Vreemd en ook wel grappig”, reageert burgemeester Rob Welten van Haaksbergen. Bij de gemeente is nog geen melding gemaakt van het opmerkelijke bermafval. Welten is een fanatiek toerfietser, maar heeft de schoenen zelf nog niet opgemerkt.

Artikel gaat verder onder de foto

Op vele plekken langs de oude Twenteroute liggen schoenen tussen fietspad en rijweg
Volledig scherm
Op vele plekken langs de oude Twenteroute liggen schoenen tussen fietspad en rijweg © Dolf Ruesink

Ook burgemeester Joost van Oostrum van de naburige gemeente Berkelland kan slechts gissen naar de herkomst. „Het is in elk geval geen kunstproject dat door onze gemeente wordt ondersteund”, zegt Van Oostrum. ‘Door de enorme drukte van de laatste weken’, heeft de meervoudig Nederlands wielerkampioen onder de burgemeesters niet gefietst op het bewuste traject.

Overdracht N18

Het mysterie van de bermschoenen komt op het moment dat Rijkswaterstaat bezig is met de overdracht van de oude N18 naar de gemeenten (trajecten binnen bebouwde kom) en de provincies Overijssel en Gelderland (overige delen).

Woordvoerder Carine Portengen van Rijkswaterstaat zegt dat de aannemer, die belast is met het wegbeheer, opdracht krijgt om de schoenen op te ruimen bij de eerstvolgende inspectiebeurt. „We zorgen dat alles er binnenkort weer netjes uit ziet.”

Quote

Het is in elk geval geen kunstpro­ject dat door onze gemeente wordt onder­steund

Joost van Oostrum, burgemeester Berkelland
Op vele plekken langs de oude Twenteroute liggen schoenen tussen fietspad en rijweg
Volledig scherm
Op vele plekken langs de oude Twenteroute liggen schoenen tussen fietspad en rijweg © Dolf Ruesink

Enschede e.o.