Rita uit Gelselaar heeft het kerststallenvirus flink te pakken

videoGELSELAAR - Rita Bakker (59) houdt van Kerstmis. En van kerststallen. Sinds een jaar of dertig verzamelt ze figuren die de geboorte van Jezus uitbeelden, uit de hele wereld. Een deel van haar collectie is dit weekend te zien in boerderij Winkels in Gelselaar.

De eerste kerststal kocht ze zo’n dertig jaar geleden. „Het was een heel simpele uit het tuincentrum”, zegt Rita Bakker. Toch koestert ze de stal, die de aanzet gaf voor haar uitgebreide verzameling. Elk jaar met Kerstmis krijgt hij een prominente plek in het café Florijn, dat ze samen met haar man Jan bestiert. 

  1. Robot-zorgdier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen
    PREMIUM
    COLUMN

    Ro­bot-zorg­dier misschien wel zo veilig, om nóg een verlies te voorkomen

    Regelmatig kom ik bij instituten én instellingen robotdieren tegen. Die worden ingezet bij dementerende ouderen. Ze moeten geluksgevoel en troost bieden aan wie zich eenzaam of geïsoleerd voelt. Met thuis een kat en inmiddels ook een hond, vroegen we ons weleens af: waarom geen écht zorgdier? Naar beide - levende dieren en robotdieren - is in de zorg onderzoek gedaan. Robotdieren hoef je nauwelijks te verzorgen: aan de lader of nieuwe batterijen erin en klaar. En een robot bijt niet en vertoont geen ‘onvoorspelbaar gedrag’, is de wetenschappelijke uitleg.