Susan Waanders steelt show bij Needse carnavalsclub: ‘Geniaal, wat is ze goed’

VideoNEEDE - Bakker Marcel Stroet, de Needse brandweer en de Edelweiss Kapelle. Maar de show werd zaterdagavond op het gala van de Needse carnavalsclub De Vlearmuze gestolen door Susan Waanders. Geen Vlearmoes maar een Reetkwaker, uit Rietmolen.

Iemand van de Rietmolense carnavalsclub De Reetkwakers die de show steelt bij De Vlearmuze. Het moet niet gekker worden. Maar cabaretier Susan Waanders uit Rietmolen deed het zaterdagavond tijdens het gala van het Needs carnavalsgenootschap De Vlearmuze. In een opvallend wit falluspak kreeg ze de handen van de ruim achthonderd bezoekers in de Spilbroekhal op elkaar.

Wraak die zoet smaakte. „Want eigenlijk sta ik hier te pieken op een verkeerde plek”, zei ze tegen de Needse zotten. Als klein kind droomde ze er al van om prins carnaval te worden. „Verkleed in een smurfenpak keek ik tegen ze op: de hoogheden. Die prachtige steek, het bont, die geur...” Om gekscherend te vervolgen met: „...van opgedroogd bier en sigaretten.”

Buutreedner Koop Drost op het Gala van De Vlearmuze
Volledig scherm
Buutreedner Koop Drost op het Gala van De Vlearmuze © Marieke Amelink

Nieuw levensdoel

Ze kreeg een nieuw levensdoel: prins carnaval worden in het mannenbolwerk De Vlearmuze! Haar opkomst zou dit seizoen fenomenaal zijn. „Ik zou een enorme impact achterlaten”, zei ze. „Maar toen ik gebeld werd door jullie, toen was dat om dat wicht uit het naburige dorp een kunstje op het podium te laten doen. Intussen zijn jullie er in geslaagd om een stel volslagen idioten op de troon te zetten in plaats van de redding in tijden van chaos: een lekker wijf uit het naburige dorp!”

Geniaal

Susan Waanders Gala Vlearmuze Neede
Volledig scherm
Susan Waanders Gala Vlearmuze Neede © Jelle Boesveld

Haar pleidooi voor een vrouwelijke prins carnaval kwam over. „Geniaal. Wat is ze goed”, zei ook Claudia Rusink van de galacommissie van De Vlearmuze. „We zijn drie jaar bezig geweest om Susan Waanders hier op het podium te krijgen en eindelijk is dat gelukt. Een vrouwelijke prins carnaval? Ik zou het persoonlijk wel leuk vinden. Maar ik ben bang dat er dan eerst nog veel wat water door De Berkel moet stromen.”

Behalve Susan Waanders stonden er zaterdag in de zo goed als uitverkochte Spilbroekhal nog tal van andere artiesten op het podium. Lokale talenten, onder wie bakker Marcel Stroet, maar ook de voltallige Needse brandweer, die een ode bracht aan de prins en adjudant. Verder diverse dansgroepen uit eigen gelederen, maar ook artiesten uit de regio, onder wie de muzikanten van de Edelweiss Kapelle uit Gelselaar. Ingevlogen en bekroonde buutreedners uit Drenthe en de omgeving van Eindhoven completeerden de show

Mooiste feestje

Rusink vindt zelf het gala het mooiste feestje van het Needse carnaval. „Ook het meest bijzondere. In één dag tijd wordt dankzij meer dan honderd vrijwilligers de Spilbroekhal omgetoverd tot het mooiste theater van Berkelland”, aldus Rusink. „De aankleding, de lichtshow, het podium, het decor en de sfeer. Het gala is een prachtig feest en het niveau op de planken is hoog.” Bijzonder is ook dat op zondagmorgen vrijwilligers al om negen uur weer in touw zijn om alles op te ruimen in de Needse sporthal. „Om drie uur zondagmiddag is alles weer spik en span.”  

Volledig scherm
© Marieke Amelink
Volledig scherm
© Marieke Amelink
Buutreedner Koop Drost
Volledig scherm
Buutreedner Koop Drost © Marieke Amelink