Albert Platvoet uit Enschede werkt al 17 jaar aan zijn modelspoorbaan

videoENSCHEDE - De reporters van Newsroom Enschede gaan deze zomer elke dag op pad met Enschedeërs met een bijzondere hobby, baan of lifestyle. Vandaag bezoeken we in de kelder van modelbouwwinkel Pijp-Lines mee met Albert Platvoet, die daar zijn eigen Zuiderspoor verwezenlijkt.

Albert Platvoet werkt al 17 jaar aan een miniatuurversie van het historische Zuiderspoor. Sinds 12 jaar doet hij dit in de kelder van modelbouwwinkel Pijplines in Enschede. Platvoet probeert zo realistisch mogelijk het Zuiderspoor van Enschede na te bouwen. Het Zuiderspoor lag van 1903 tot 1975 tussen Enschede en de Duitse grens. Het was het Nederlandse deel van het zogenaamde ‘kolenspoor’ naar Ahaus in Duitsland.

Om het project zo echt mogelijk te maken, gebruikt Platvoet nooit ‘kant en klare’ onderdelen. Als er bijvoorbeeld huisjes naast het spoor geplaatst moeten worden, maakt hij deze helemaal met de hand. ,,Als het pand nog bestaat, ga ik erheen en maak ik foto’s van het soort steen waarvan het is gemaakt. Vervolgens ga ik dat zo goed mogelijk namaken.”

Zuiderspoor

Zijn passie voor modelbouw begon al toen Platvoet nog klein was. Hij woonde altijd naast het Zuiderspoor, waar hij de treinen bekeek. Op zijn vierde verjaardag gaf zijn vader hem een treintje. Toen hij later bij iemand anders een modelspoorbaan zag liggen, was Platvoet verkocht. ,,Ik dacht; dit wil ik ook,” vertelt hij.

Al snel werd het modelspoor van Platvoet te groot om in huis te houden. Via via kwam vervolgens de kelder van winkel Pijplines tot zijn beschikking, waar hij inmiddels meerdere dagen in de week werkt aan zijn miniatuurversie van Enschede.

Volledig scherm
© YouTube

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.