Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Armoede in Enschede: ‘Soms is het niet verkeerd van regels af te wijken’

AudioENSCHEDE - PvdA-raadslid Yara Hümmels riep afgelopen maandag de Enschedese gemeenteraad op om 'knellende regels te omzeilen' en de strijd tegen armoede en tweedeling aan te gaan.

„De wet is knetter- en knetterhard”, sloot PvdA-wethouder Arjan Kampman zich maandagavond aan bij de woorden van zijn partijgenote. „Ik ga duwen. Als het beter is om van regels af te wijken, kan het niet verkeerd zijn”, meende Hümmels.

Maar wat kan een gemeente als die wet zo weinig meegeeft? Maatwerk, zegt Hümmels in een interview met 1Twente. En dan vooral met het oog op de toekomst van kinderen. 'Kinderen die opgroeien in armoede dragen dat hun hele leven mee', zegt ze. Hulp kan dan al bestaan uit een luisterend oor of een warme maaltijd.

Vaste lasten

Maar, aldus Hümmels, vaak zijn de vaste lasten al zo hoog dat iemand niet rond kan komen. Minder huur betalen en minder zorgverzekering is geen optie. Daarom zijn 'radicale oplossingen' nodig. „Moet je eigenlijk niet zeggen: het inkomen van het gezin moet omhoog? Als je zeker bent van je inkomen hoef je je niet elke maand af te vragen of je het schoolreisje wel kan betalen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.