Braderie op 't Bouwhuis bij Enschede is feest voor bewoners

VIDEOENSCHEDE - Al 37 jaar houdt ’t Bouwhuis in september een braderie. Het is de traditionele afsluiting van de zomer, zegt coördinator recreatie Gerard Veldscholte. „Voor onze bewoners is het een feestdag. En er komt veel oud-personeel, dus het is ook een soort reünie.” 

De braderie is voor de bijna vierhonderd verstandelijk beperkte bewoners van het zorgcomplex ook een duidelijke markering van de wisselende seizoenen. „Hierna gaan sommigen zich richten op Sinterklaas”, zegt Veldscholte. 

Het is een kleine markt die is opgesteld op het pleintje. Deels rommelmarkt, deels nieuwe spullen of hobby-artikelen. „We proberen vooral om niet allemaal dezelfde dingen te hebben. Zoals tien kramen met telefoonhoesjes. Dat heeft hier helemaal geen zin. De meeste kramen hebben een hoekje met spullen die zo goedkoop mogelijk zijn, voor onze bewoners.” De telefoon van Veldscholte rinkelt. De brandweerwagen waar bewoners een rondje in mogen rijden, kan het pleintje niet vinden. „Ik ga ze even ophalen”, verontschuldigt Veldscholte zich. Ook dat ritje is een terugkerend hoogtepunt. 

Tien muntjes

Bewoners krijgen tien muntjes van 50 cent om uit te geven bij de kraampjes. Bijvoorbeeld bij de 81-jarige Hannie Holtkamp, die al tien jaar op de braderie staat. „Dit is mijn deftige kraam”, zegt ze, en wijst naar een verzameling zijden bloemen, mooie lampenkapjes en borduursels. Daar verkoopt ze niet zoveel van. Aan de andere kant staat haar rommelkraam. „Deze is voor de cliënten. Daar liggen bijvoorbeeld zakjes met koekjes voor 50 cent.” Dat loopt wel. „Ik vind het hartstikke leuk, deze braderie. Anders heb ik toch niks te doen want als je mijn leeftijd bent, is iedereen dood of ze hebben nergens meer zin in. Ja, de eerste twee keer vond ik iedereen hier zielig, maar nu niet meer hoor. Het is hier heel gezellig en iedereen is blij.” 

De brandweer rijdt intussen met lachende en zwaaiende bewoners weer een verkeerd weggetje in. Veldscholte loopt erachteraan om ze op te halen. De bewoners maakt het allemaal niet uit; voor hen is het feest allang geslaagd. 

Volledig scherm
© Still uit video

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.