Buizen warmtenet in Enschede gaan ondergronds

VIDEOENSCHEDE - De zwarte buizen die weken het dagelijks beeld domineerden in de Deurningerstraat zijn onder de grond verdwenen. Ze zijn onderdeel van de uitbreiding van het warmtenet die over een jaar operationeel moet worden. 

Een spectaculaire boorklus nabij het centrum van Enschede, woensdagavond en -nacht. Aannemer Denys en warmtebedrijf Ennatuurlijk, verantwoordelijk voor uitbreiding van het lokale warmtenet, hebben na boorwerkzaamheden over een afstand van 220 meter de buizen voor het warmtenet ondergronds laten gaan in de Deurningerstraat. Voor de boorklus was de kruising Boddenkampsingel-Lasondersingel uren afgesloten.

Voor de aansluiting op het warmtenet is er bij het station onder het spoor geboord op een diepte van 18 meter. Op andere plekken hoefde minder diep geboord te worden. Door de geboorde 'tunnel' zijn twee buizen getrokken met elk een diameter van 40 centimeter. Ze sluiten Roombeek en omgeving aan op het warmtenet. Daardoor worden daar straks zo'n 1500 woningen voorzien van restwarmte, afkomstig van afvalverwerker Twence.

Stadshaard

De aansluiting op de stadsverwarming betekent dat de 'stadshaard' op de hoek van de Deurningerstraat en de Roomweg nog slechts dienst gaat doen als noodvoorziening. De ketels in het in Delfts blauw betegelde gebouw zijn nu namelijk nog gasgestookt en daar wil Enschede van af.

Opdrachtgever voor de uitbreiding van het warmtenet in Enschede, waarop ook het Stadskantoor, het Muziekcentrum en het Wilminktheater zullen worden aangesloten, is Ennatuurlijk. Woordvoerder Hans Derksen legt uit dat Twence voldoende restwarmte produceert om 40.000 woningen mee te verwarmen. Nadat Roombeek is aangesloten komt het totale aantal wooneenheden dat in Enschede met energie van Twence wordt verwarmd op 2000. Andere plekken volgen later. "Als we hier volgend jaar zomer staan, stroomt er 120 graden heet water door deze buizen", aldus Ronald van der Linden, projectleider van Ennatuurlijk.

De Deurningerstraat is nog tot eind augustus afgesloten voor het verkeer omdat de buizen nog moeten worden gekoppeld aan het warmtenet. 

Volledig scherm
De buizen worden onder de Deurningerstraat-Boddenkampsingel doorgetrokken. © Emiel Muijderman

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.