Dag van de Markt in Haaksbergen blijkt een blijvertje

VIDEOHAAKSBERGEN - De Dag van de Markt heeft zijn bestaansrecht bewezen. Ook de derde editie van de speciale weekmarkt is goed bezocht.

Ze vinden grif aftrek, de manden vol producten en waardebonnen van Haaksbergse marktkooplieden die deze woensdagochtend worden geveild. Groente, fruit, eieren. „En wat hebt wie hier? Aha, ’n onderbokske. Zonder broene streep’n, want dat verkeucht nie”, roept veilingmeester Karel van de Kate (Bennie Morssinkhof). Samen met Marinus Kroezen brengt hij de manden met een waarde van 125 euro per opbod aan de man. „Niemand meer dan 23 euro? Verkocht!”

Het is de derde keer dat de Dag van de Markt wordt gehouden. De eerste, in 2017 georganiseerd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de markt, was zo’n succes dat de organisatoren er een jaarlijks evenement van hebben gemaakt. En dat bevalt de marktbezoekers prima. 

Visje

„Dit is wel een heel verschil met de reguliere weekmarkt. Het is gezelliger en het aanbod is groter”, zegt Ineke Waanders (68). De markt vormt het wekelijkse uitje van haar en haar zus Nardie Weegerink (76), die in de rij staat voor een versgebakken visje. „Zo’n uitgebreide markt als vandaag kan natuurlijk niet elke week. Maar om het halve jaar zou niet gek zijn.”

Naast de gebruikelijke marktkooplieden zijn er deze ochtend ook standhouders te vinden die meedoen aan een concours. Hun verkoopkunsten worden beoordeeld door oud-marktkooplieden. Bijzonder veel animo voor een onverwoestbare snoeischaar of textiellijm (‘nooit meer achter de naaimachine’) is er niet. Anders is dat met de gratis blikken vol speelgoed en fruit voor kinderen. Ver voor het middaguur zijn de medewerkers van MBS, die de blikken uitdelen, los.

Draaimolen

Marktkooplieden en organisatoren Monique Barink en Benno Nobbenhuis zijn tevreden. „De Dag van de Markt is een blijvertje”, zegt Nobbenhuis. „Het gaat voetje voor voetje over de markt en de draaimolen zit vanaf het eerste uur vol.”

Volledig scherm
Karel van de Kalte in actie als veilingmeester tijdens de derde Dag van de Markt. © Lars Smook

Enschede e.o.