Volledig scherm
Foto ter illlustratie. © Getty Images

Dakloze jongeren in Enschede moeten voor eind 2021 van straat zijn

AudioENSCHEDE - Vóór eind 2021 moeten alle dak- en thuisloze jongeren in Enschede van straat zijn. Dat is de ambitie van het landelijke Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren waaraan Enschede deelneemt. 

Het actieprogramma is een initiatief van staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Hij nodigde gemeenten die te maken hebben met dakloze jongeren uit zich aan te melden voor de pilot. Behalve Enschede en de vier grote gemeenten van Nederland doen ook steden als Purmerend, Dordrecht en Arnhem mee. 

Welvarend land

Quote

In een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven.

Staatssecretaris Blokhuis

Uit onderzoek blijkt dat Nederland elfduizend dak- en thuisloze jongeren kent in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar. Blokhuis accepteert dat niet langer. „In een welvarend land als Nederland zou geen enkele jongere op straat moeten leven of noodgedwongen steeds op wisselende plekken moeten verblijven”, zegt hij.

Nog voor de zomer gaan de gemeenten aan de slag met actiepunten uit programma. Blokhuis wil geen enkele jongere meer in de langdurige opvang of op straat. „Dat is ambitieus, maar er is heel veel mogelijk. We moeten op tijd signaleren, de behoefte van individuele jongeren centraal stellen en goed samenwerken met alle betrokken instanties en op alle niveaus.”

Zelfstandig bestaan 

Het actieprogramma moet zorgen voor een zo zelfstandig mogelijk bestaan met een eigen thuis voor de huidige dak- en thuislozen. Ook mogen er geen nieuwe dak- en thuisloze jongeren bij komen. De staatssecretaris van Volksgezondheid coördineert het nieuwe actieprogramma, in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Sociale Zaken, Justitie en andere betrokken partijen.

In de pilotgemeenten worden alle acties uit het programma direct in de praktijk toegepast. Goed werkende maatregelen worden straks in het hele land geïntroduceerd. 

Zo krijgt elke dak- of thuisloze jongere in zo’n gemeente één persoon als aanspreekpunt, die op allerlei terreinen ondersteuning geeft. In veel gevallen moeten jongeren nu voor elke vorm van ondersteuning naar een ander loket.

Betaalbare woning

„Jongeren zien vaak door de bomen het bos niet meer”, zegt Blokhuis. „We kijken mee bij het zoeken van een betaalbare woning, schuldhulpverlening, werk, een opleiding en goede zorg en ondersteuning. Zo verliezen we deze jongeren niet uit het oog; we laten ze pas los als de basis op orde is.”

Gemeenten moeten afspraken maken met woningbouwcorporaties over het reserveren van woonruimte voor de kwetsbare groep. Het ministerie van Blokhuis treedt actief op wanneer blijkt dat er in gemeenten problemen zijn met het krijgen van een postadres. Een adres is vaak noodzakelijk voor bijvoorbeeld het krijgen van een uitkering.

Luister hier naar een interview met wethouder Jurgen van Houdt over dit project.

Poll

Dakloze jongeren in Enschede moeten voor eind 2021 van de straat zijn

  • Wat een mooi plan, deze doelgroep verdient alle steun van de overheid (17%)
  • Zinloos, een deel van deze jongeren kiest zelf voor zo'n leven (21%)
  • Waarom alleen jongeren? Bied hulp aan alle daklozen in de stad (62%)
1272 stemmen

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.