‘Dood’ neervallen op de Oude Markt voor slachtoffers Hiroshima

VideoENSCHEDE - Het was voor voorbijgangers en mensen op het bomvolle terras een rare gewaarwording: een groep mensen die voor dood op de Oude Markt in de binnenstad van Enschede lag. Er werd daar dinsdagmiddag een zogeheten die-in gehouden, ter herdenking van de slachtoffers van de kernwapenaanval op Hiroshima van exact 74 jaar geleden. 

Zo’n dertig activisten lieten zich voor dood op de grond vallen midden op het marktplein. Na enkele minuten stonden de deelnemers één voor één op, allemaal met een grote letter in hun handen. De letters vormden de tekst Hiroshima mahnt! (Hiroshima waarschuwt). 

Little Boy

De Japanse stad Hiroshima werd op 6 augustus 1945 getroffen door atoombom Little Boy, afkomstig van de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay. De nucleaire aanval vaagde de hele stad weg. Met de die-in werden niet alleen de slachtoffers van de kernwapenaanval herdacht, het diende tevens als protest tegen ontwikkelingen die een herhaling van die gebeurtenis dichterbij brengen. „We willen van kernwapens af. Om bewustwording te creëren, nemen we de positie van slachtoffers aan”, zegt Jan Schaake. 

Het protest is een initiatief van de organisatie Enschede voor Vrede en vond dinsdag rond 17.00 uur voor het tweede opeenvolgende jaar plaats. Vorig jaar waren er 13 deelnemers bij die-in. Deze keer deden dertig activisten mee. 

Vredesfietstocht

Ook deelnemers van de Vredesfietstocht die door een Duitse vredesorganisatie gehouden wordt, deden deze keer mee met het protest. De jaarlijkse tocht voerde namelijk niet alleen door Duitsland, maar ging ook langs Enschede. Niet voor niets waren de meeste deelnemers aan de die-in Duits. 

Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook
Volledig scherm
© Lars Smook

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.