Enschedeër maakt foto’s zoals het 170 jaar geleden gebeurde

VideoENSCHEDE - Vier seconden doodstil zitten voor een houten camera. Flits. Het licht valt op een aluminiumplaatje dat is bewerkt met collodium en zilvernitraat. Ruim anderhalve eeuw geleden maakten ze foto’s op deze manier. Engelbert Visscher uit Enschede doet het nog steeds.

Er is slechts een handje vol fotografen in Nederland dat op deze manier fotografeert. “Het is een community, iedereen helpt elkaar”, vertelt Visscher. Zijn kost verdient hij als babyfotograaf, het fotograferen in zijn Zilver Studio Twente is pure hobby. “De daadwerkelijke prijs van zo’n foto is veel hoger dan wat iemand er bij mij voor betaalt, daar doe ik het niet voor.”

Waarvoor doet hij het dan wel? De Enschedeër leeft, droomt en slaapt in fotografie, zegt hij. “En wat is er mooier om dat op een authentieke echte manier te doen. Je hebt tegenwoordig appjes die je ogen mooier en groter maken. Dit is registreren met een medium dat bijzonder is, authentiek en echt, honderd procent no filter.”

Het moment waarop het plaatje met negatief in een ontwikkelbad wordt gelegd, vindt hij elke keer weer een feest. Langzaam keert het negatief zich om en verschijnt een messcherpe foto. Een échte foto.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: 1Twente.

Volledig scherm
Still uit de video © 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.