Femke en Karlijn verzamelden twee jaar lang geld voor het Roessingh in Enschede

VideoENSCHEDE - Ze hebben er twee jaar over gedaan. En toen hadden Femke en Karlijn Barends 11,22 euro bij elkaar voor revalidatiecentrum Roessingh.

Vorig jaar verkochten Femke (9) en Karlijn (7) Barends heliumballonnen, dit jaar fruitsalades, op de rommelmarkt die basisschool EHV jaarlijks op Koningsdag houdt. "Ik had een salade met ananas, appel en mandarijn en eentje met wortel en tomaat." 50 cent per stuk. "En toen hadden we 11,22."

Investering

11,22 euro voor het Roessingh, maar eigenlijk is het ook een investering in Femke's toekomst. Want dat ze later iets wil doen met robots in de medische wereld, dat weet ze al heel lang. "Op school werk ik veel met robots", vertelt de groep 5-leerling. "Legoblokjes oppakken en neerleggen, een VR-bril op: heel leuk." Femke is daar gedreven in, vertelt haar vader Alex Jan.

Dat Femke zo precies weet dat ze misschien wel bij het Roessingh zou willen werken, komt waarschijnlijk doordat ze diabetes heeft. "Daardoor is ze meer dan andere kinderen in aanraking gekomen met de medische wereld", vertelt haar vader. "De techniek interesseert haar erg. Haar waardes worden gescand en dat geeft zij in een pompje dat heel precies uitrekent hoeveel insuline ze nodig heeft. Femke wil het allemaal zelf doen."

Het geld hebben Femke en Karlijn op de open dag al aangeboden. Gisteren mochten ze terugkomen om te ervaren hoe patiënten van het revalidatiecentrum hun oog-handcoördinatie trainen met hulp van virtual reality. En de 11,22 euro? Die gaat in het potje voor het opknappen van de cliëntenhuiskamers.

Volledig scherm
Hoe patiënten trainen met hulp van virtual reality, mochten Femke en Karlijn zelf ervaren. © Annina Romita

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.