Fietsburgemeester Hennie Kuiper wil van Enschede Fietsstad 2020 maken

videoENSCHEDE - De eerste fietsburgemeester van Enschede daagt deze woensdagmiddag meteen zijn collega-burgemeester Onno van Veldhuizen uit om samen met de Enschedeërs een fietstocht over de singels te houden. “Op een zondagmorgen. Doet u mee?”, vroeg wielerfenomeen Hennie Kuiper bij zijn installatie tot fietsburgemeester. Van Veldhuizen wil nog veel verder gaan: “Laten we dan met elkaar het Rondje Enschede doen, ie is 50 kilometer”.

Kortom: het spel staat sinds woensdagmiddag op de wagen. Van fietsburgemeester Kuiper wordt verwacht dat hij voorop in de strijd gaat om van Enschede Fietsstad 2020 van Nederland te maken. Hoewel Van Veldhuizen een tweede of derde plek ook mooi vindt, stelt Kuiper onomwonden vast dat hij alleen maar voor de hoofdprijs gaat. En wie anders dan het boegbeeld van fietsminnend Nederland Enschedeër Hennie Kuiper kan daarvoor zorgen. Hij krijgt in de Mozaïekzaal de versierselen in de vorm van een goudkleurige fietsketen omgehangen, een fietsketting.

Vereerd

“Nou heb ik in m’n loopbaan 600.000 kilometer op de fiets afgelegd en nu dit. Ik voel me vereerd.”Hij legt het verzamelde gezelschap drie kernwaarden voor waarmee hij de Enschedeërs fietsgezind wil maken. “We moeten met elkaar het verlangen hebben iets te bereiken, geloven in de fiets, actie voeren. Fietsen geeft een gevoel van vrijheid en je blijft nog fit ook. Daar ga ik voor.”

Burgemeester Onno van Veldhuizen, zelf een fietsenthousiast, sluit aan. “Enschede Fietsstad 2020 leeft. Dat hoor ik van veel fietsvrienden. Als er een het voor elkaar kan maken, is dat Hennie met zijn wilskracht.”

Stemmen op de Fietsstad 2020 kan nog tot en met oktober op de site enschedefietsstad.nl/stem.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
Enschede wil graag Fietsstad van het jaar worden en haalt alles uit de kast om die prijs in de wacht te slepen. Woensdag werd de allereerste fietsburgemeester van Enschede geïnstalleerd: oud-wielrenner Hennie Kuiper. © gemeente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.