Volledig scherm
Enes Sariakce stelde in november voor om termen als hoog- en laagopgeleid af te schaffen in gemeentelijke correspondentie. © Lars Smook

Gemeente Enschede stopt met termen ‘hoog- en laagopgeleid’

AUDIOENSCHEDE - Nooit meer zal de gemeente Enschede in haar correspondentie zeggen dat zij hoogopgeleiden wil vasthouden in de stad, of juist meer banen voor laagopgeleiden wil creëren. Het college schaft de terminologie af, omdat het als stigmatiserend kan worden ervaren.

Vanaf nu benoemt de gemeente het specifieke opleidingsniveau van de betreffende doelgroep. Daarmee wordt de lijn gevolgd van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Stereotypering

Het was raadslid Enes Sariakçe (DENK) die het college in november met een motie opriep om de termen hoog- en laagopgeleid af te schaffen. Het gemeentebestuur ontving het voorstel met open armen. Het college vindt het van belang dat ‘iedereen zich aangesproken voelt op de talenten die iemand heeft, zonder dat er van (negatieve) stereotypering sprake is’.

Als alternatief worden wel eens de termen praktisch en theoretisch opgeleid gebruikt. Maar daar ziet het college van af, om het ‘prettig is dat een chirurg ruim voldoende praktische vaardigheden bezit en ook dat de verwarmingsmonteur theoretische kennis bezit over de gevaren van verbranding van aardgas’. 

Opleiding als uitgangspunt

Vanaf nu wordt in gemeentelijke correspondentie het opleidingsniveau als uitgangspunt genomen. Met andere woorden: in de nabije toekomst is er in de maakindustrie grote vraag naar jongeren opgeleid op mbo-niveau en de gemeente Enschede hoopt meer jongeren met een hbo- of wo-opleiding vast te houden in de stad.

Het college verzoekt de gemeenteraadsleden deze terminologie in het vervolg ook te gebruiken.

1Twente sprak met DENK-raadslid Enes Sariakçe, beluister het interview hieronder terug. 

  1. Levensteken van vermiste Joän uit Enschede maakt verdwijning nóg mysterieuzer

    Levenste­ken van vermiste Joän uit Enschede maakt verdwij­ning nóg mysterieu­zer

    Twaalf weken na haar verdwijning heeft Joän Berends (18), die tot juli vorig jaar in Enschede woonde, voor het eerst van zich laten horen. Althans, daar lijkt het op. Een vriendin kreeg op Facebook een teken van leven van de tiener, die een psychische stoornis heeft en verbleef in een jeugdzorginstelling. ,,Enerzijds zijn we opgelucht maar anderzijds ook weer niet’’, zegt moeder Esther Muller tegen deze site.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.