Volledig scherm
Enes Sariakce stelde in november voor om termen als hoog- en laagopgeleid af te schaffen in gemeentelijke correspondentie. © Lars Smook

Gemeente Enschede stopt met termen ‘hoog- en laagopgeleid’

AUDIOENSCHEDE - Nooit meer zal de gemeente Enschede in haar correspondentie zeggen dat zij hoogopgeleiden wil vasthouden in de stad, of juist meer banen voor laagopgeleiden wil creëren. Het college schaft de terminologie af, omdat het als stigmatiserend kan worden ervaren.

Vanaf nu benoemt de gemeente het specifieke opleidingsniveau van de betreffende doelgroep. Daarmee wordt de lijn gevolgd van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Stereotypering

Het was raadslid Enes Sariakçe (DENK) die het college in november met een motie opriep om de termen hoog- en laagopgeleid af te schaffen. Het gemeentebestuur ontving het voorstel met open armen. Het college vindt het van belang dat ‘iedereen zich aangesproken voelt op de talenten die iemand heeft, zonder dat er van (negatieve) stereotypering sprake is’.

Als alternatief worden wel eens de termen praktisch en theoretisch opgeleid gebruikt. Maar daar ziet het college van af, om het ‘prettig is dat een chirurg ruim voldoende praktische vaardigheden bezit en ook dat de verwarmingsmonteur theoretische kennis bezit over de gevaren van verbranding van aardgas’. 

Opleiding als uitgangspunt

Vanaf nu wordt in gemeentelijke correspondentie het opleidingsniveau als uitgangspunt genomen. Met andere woorden: in de nabije toekomst is er in de maakindustrie grote vraag naar jongeren opgeleid op mbo-niveau en de gemeente Enschede hoopt meer jongeren met een hbo- of wo-opleiding vast te houden in de stad.

Het college verzoekt de gemeenteraadsleden deze terminologie in het vervolg ook te gebruiken.

1Twente sprak met DENK-raadslid Enes Sariakçe, beluister het interview hieronder terug. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.