Volledig scherm
Medewerkers Shasho en Rezak van Stichting Sheltersuit op het terrein van Mysteryland © Stichting Sheltersuit

‘Goudmijn’ voor Stichting Sheltersuit: slaapzakken rapen op Mysteryland

ENSCHEDE - Stichting Sheltersuit uit Enschede is een samenwerking aangegaan met LIFFIN, een leverancier van slaapzakken, luchtbedden en accommodaties voor festivals. Een opruimsessie op het terrein van Mysteryland bij Haarlem vormde maandag de aftrap van de samenwerking.

Een festival als Mysteryland is een goudmijn voor Stichting Sheltersuit uit Enschede. Wat namelijk achterblijft na een weekend feesten is een terrein vol slaapzakken, en slaapzakken vormen de basis van de pakken die de stichting maakt: sheltersuits.

Sheltersuits zijn water- en winddichte jassen met een aanritsbare slaapzak. De stichting verspreidt de pakken onder daklozen en vluchtelingen wereldwijd. Voor één sheltersuit zijn drie slaapzakken nodig. “En op een festival als deze blijven er duizenden over”, vertelt Sheltersuit-woordvoerder Willemijn van Tongeren enthousiast.

1Twente sprak op de radio met Willemijn van Tongeren van stichting Sheltersuit. Luister het gesprek hier terug:

‘Echt groot aanpakken’

Leverancier LIFFIN hoorde via via over het goede werk van de stichting en zocht contact. Aangezien het festivalseizoen zo goed als voorbij is, fungeert de opruimsessie op Mysteryland als een soort 'testcase’. De deal: Stichting Sheltersuit helpt mee met opruimen en mag de slaapzakken houden. De luchtbedden gaan terug naar LIFFIN die ze recyclet tot onder meer laarzen. “We zijn heel enthousiast”, vertelt Van Tongeren, “We gaan komende maand met elkaar om de tafel over onze samenwerking tijdens het volgende festivalseizoen. Dan willen we het écht groot aanpakken.”

Want hoewel Mysteryland al een spreekwoordelijke goudmijn is voor Stichting Sheltersuit, komen daar nog wat grote namen bij. Zo levert LIFFIN ook slaapzakken aan megafestivals als Defqon en Tomorrowland.

(tekst gaat verder onder foto)

Volledig scherm
© BELGA

Hard nodig

Volledig scherm
© Stichting Sheltersuit

De buit tot nu toe? “We hebben ook de slaapzakken van Defqon gekregen van LIFFIN, samen met de slaapzakken die we vandaag rapen komen we op zo'n 5.000 uit.”

En die slaapzakken heeft de stichting, vooral in de zomer, hard nodig. De meeste donaties komen namelijk binnen in de winter, wanneer mensen zich goed een voorstelling kunnen maken van het leven in de kou. Lastig, want in de winter is het afgeronde product ook nodig. “Door de toestroom van slaapzakken in de zomer, kunnen we alvast beginnen met de productie voor de winter.”

Het is niet de eerste keer dat Stichting Sheltersuit slaapzakken raapt op een festival. Ook Twentse festivals als Freshtival hebben hun ‘deuren’ geopend voor de stichting.

Onze verslaggeefster reisde eind vorig jaar mee met sheltersuit-ontwerper Bas Timmer naar een vluchtelingenkamp in Sarajevo. Bekijk hieronder hoe een oude slaapzak uit Twente levens kan redden in Bosnië.

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.