Heet water houdt Japanse duizendknoop in Enschede niet tegen

VIDEOENSCHEDE - Even leek het erop dat de strijd in een plantsoentje aan de Weemhoffhorst in Enschede tegen de Japanse duizendknoop gewonnen kon worden. Vorig jaar werd gloeiend heet water in het wortelstelsel van de invasieve exoot geïnjecteerd. Dat zou voldoende moeten zijn om de destructieve plant naar de andere wereld te helpen. Niets is minder waar: de duizendknoop sloeg hard terug en is nu groter dan ooit.

Buurtbewoner Henk de Groot ziet met lede ogen aan hoe de Japanse duizendknoop nu ook zijn tuin binnenkruipt. De plant steekt tussen de tegels constant zijn kop op. De Groot hakt die er dan weer van af, maar daar laat de duizendknoop zich niet door tegenhouden.

De tuin van De Groot grenst aan het plantsoentje in de Weemhoffhorst waar de Japanner een paar jaar geleden plotseling begon te groeien. Het vervolg laat zich raden. De diepwortelende exoot breidde zich uit, is nu zeker drie meter hoog en overwoekert de complete groenstrook.

Tegengesteld effect

De thermische lans met heet water die vorig jaar op diverse plaatsen in de stad werd ingezet om de plant te vernietigen, lijkt het tegengestelde effect te hebben. In de Weemhoffhorst kwam ie met dubbele kracht terug. “Die methode gebruiken we dus niet meer”, zegt Jacques van den Hof van de gemeente Enschede. Hij meldt dat inmiddels alle plekken in de stad waar de invasieve exoot groeit, in kaart zijn gebracht, dat de plant apart van het andere groen wordt gemaaid en dat het maaisel nauwkeurig wordt opgeruimd en verbrand opdat er geen nieuwe haarden ontstaan. Die kans is namelijk best groot als er stukjes van de plant blijven liggen of op de composthoop terechtkomen.

Van den Hof weet nog niet hoe hij de plant moet bestrijden. De duizendknoop heeft de nare eigenschap dat hij zich nergens door laat tegenhouden en dwars door wegdekken, funderingen en andersoortige betonnen constructies breekt. “Er komen nieuwe plekken bij. Dat komt bijvoorbeeld door grondverplaatsingen. Als ergens in die verplaatste grond een worteltje zit, krijg je ‘m daar ook.”

Stroomstoten

De gemeente nam afscheid van het heet waterinjecties, maar probeert nu een andere methode uit. Elektrificatie oftewel de exoot met stroomstoten te lijf gaan. De resultaten van die behandeling zijn nog niet bekend. In de Weemhoffhorst wachten de buurtbewoners in spanning af. De gemeente is nog niet toe aan bestrijding van de plant met Roundup.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Volledig scherm
De Japanse duizendknoop groeit maar door en door aan de Weemhoffhorst in Enschede © still uit video 1Twente

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.