Kinderen uit Enschede raken niet uitgespeeld bij Circus Tijdgeest

VideoENSCHEDE - In een kleurrijke circustent bij speeltuin Boswinkel werken buurtkinderen volop aan nieuwe circuskunsten. Ze bewegen zich met een eenwieler over een wipplank, lopen op grote ballen, spelen met de diabolo en staan op stelten. Circus Tijdgeest is tijdens de 65e editie van de Jeugd ViVa neergestreken bij speeltuin Boswinkel in Enschede. 

Wat er zo leuk is aan circus? Op die vraag heeft de Jolinde Nijland een helder antwoord. „Je kan heel veel kunstjes doen en je bent heel lenig.” Het 8-jarige meisje staat op stelten aan de zijkant van de circustent. Inmiddels kan ze al steltenlopen zonder zich vast te houden aan een stang. Vol contractie en met kleine stapjes loopt ze over het grasveld. 

„Eerst deed ik met twee handen, daarna met één, en nu kan ik al los”, zegt ze trots. Hoewel het jonge talent geniet van de workshop, heeft ze geen toekomstplannen als circusartiest. „Ik weet nog niet wat ik wil worden. Iets anders. Circus lijkt me leuk, maar niet super.”

Jongleren

Quote

Hoe meer ballen, hoe sneller je moet gooien

Ruben Bloem

Waar sommige kinderen deze week proeven van het leven als circusartiest, heeft Ruben Bloem (11) al twee jaar ervaring. Zijn vader is penningmeester bij het circus, en de jonge artiest reist met het circus mee. Zondag waren ze nog in Slovenië voor een uitwisselingsproject. 

„Dat was mijn eerste keer in het buitenland”, zegt Ruben, waarna hij zijn jongleer-act voortzet. „Ik kan het nu met vijf ballen en dat gaat best goed. Nu probeer ik het met zes. Hoe meer ballen, hoe sneller je moet gooien.”

Stelten

Iets verderop oefent Jolijn Schurink (8) haar circuskunsten. Deze week heeft ze geleerd helemaal zelfstandig op de stelten te lopen. Nooit eerder bezocht ze een circus. 

Deze zonnige donderdagmiddag is de laatste repetitiedag voor de grote voorstelling van vrijdag. Vanaf 14.00 uur is iedereen die dag welkom om het spektakel bij de speeltuin te bekijken, en zelf eventueel ook wat circustrucs te showen. Dat stimuleert circusdirecteur Hans Rutjes, alias Di Stephano, alleen maar. „Alles mag”, zegt de directeur van het circus dat al sinds 1988 bestaat. „Het mooie aan circus is dat je nooit uitgespeeld raakt.”

Volledig scherm
© Still Video

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.