Volledig scherm
© ANP

Lachgas waarschijnlijk in oktober al verboden in Enschedese binnenstad

VideoENSCHEDE - Het verbod op het gebruik en de verkoop van lachgas in de Enschedese binnenstad kan begin oktober al ingaan. Op 30 september stemt de gemeenteraad over het voorstel.

Gaat de politiek akkoord, dan is het verbod binnen enkele dagen een feit. Burgemeester Onno van Veldhuizen is tevreden dat de maatregel er snel komt. ,,Mooi dat we daarmee in Enschede voorop lopen’’, zegt hij. Bij een ‘ja’ van de raad, wordt Enschede de eerste grote stad in Nederland die een permanent verbod instelt.

Diepe indruk

Argumenten voor het verbod zijn de risico’s van het gebruik van het genotmiddel voor de gezondheid. In een verklaring wijst het college van burgemeester en wethouders op het nieuws dat twee jonge mensen uit Twente zijn opgenomen in het ziekenhuis met een incomplete dwarslaesie als gevolg van overmatig gebruik van lachgas. ,,Dat bericht heeft diepe indruk gemaakt’’, aldus de verklaring van B en W.

Behalve gezondheidsrisico’s speelt ook het effect van lachgas op de openbare orde en veiligheid een rol. Eerder maakte de politie bekend dat de combinatie van de partydrug met alcohol in het uitgaansleven kan leiden tot agressie en onvoorspelbaar gedrag.

Voetbalwedstrijd

Het verbod gaat gelden in de binnenstad. Voor de hele stad kan de gemeente het niet in de ban doen, omdat lachgas legaal verkrijgbaar is. Behalve in het centrum, gaat het verbod gelden bij evenementen waar het voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid nodig is. ,,Als zich bijvoorbeeld een feest na voetbalwedstrijd voordoet, kun je in het gebied in de stad waar dat feest zich afspeelt lachgasvrij maken’’, aldus een woordvoerder.

Op overtreding van het verbod staat een geldboete die kan oplopen tot 4150 euro of een hechtenis van maximaal drie maanden.

1Twente sprak over het lachgasverbod met VVD-fractievoorzitter René Kreeft. Beluister het gesprek hieronder.

Almelo

Eerder deze week werd bekend dat Almelo een verbod wil op verkoop van lachgas tijdens evenementen en festivals in de stad. Net zoals Enschede dat voorstaat, wil Almelo hiertoe de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen en in vergunningen opnemen dat verkoop van lachgas tijdens evenementen verboden is.

Kijk hier hoe in Enschede de lachgaspakketjes klaar worden gemaakt voor de verkoop

Poll

Universiteit Twente haalt voorlopig geen studenten terug uit China om dreiging coronavirus

Universiteit Twente haalt voorlopig geen studenten terug uit China om dreiging coronavirus

  • Terecht, we moeten ons niet gek laten maken door dit virus (56%)
  • Niet slim, je kunt ze beter terughalen voordat het echt uitbreekt (29%)
  • Ik wacht nog altijd op een uitbraak van de Mexicaanse griep in Nederland... (16%)
419 stemmen