Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Nijhuis: 'Grote kans dat Bjorn de WK-finale fluit'

InterviewENSCHEDE - Scheidsrechter Bas Nijhuis denkt dat zijn Twentse collega Bjorn Kuipers een goede kans maakt om de WK-finale te fluiten. "Vaak als je een kwartfinale krijgt, krijg je geen halve finale. Dan blijft de finale of kleine finale over."

Nijhuis is daarnaast ook lovend over de videoscheidsrechter op het WK. Volgens de Twentse arbiter worden wedstrijden niet alleen eerlijker, maar ook spannender door het systeem. “Als kijker denk je van ‘Wat gaat er gebeuren?’ en ‘wordt de beslissing teruggedraaid, ja of nee?”

VAR

Tijdens deze editie van het WK wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van de Video Assistant Referee (VAR), ofwel de videoscheidsrechter. Meningen van voetballiefhebbers zijn verdeeld, zegt Nijhuis: “Veel mensen zeggen dat het de charme weghaalt uit het voetbal.” In het huidige voetbal staat echter te veel op het spel: “Als je bijvoorbeeld een promotiewedstrijd fluit voor de Premier League en jij geeft een verkeerde strafschop dan praat je over een beslissing van 168 miljoen euro”, zegt Nijhuis.

Het hulpsysteem heeft tijdens dit WK al 23 keer zijn waarde bewezen volgens Nijhuis, maar moet niet verder uitgebreid worden. “Dan wordt het een computerspelletje en is het echt niet leuk meer”, besluit hij.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.