Volledig scherm
Patrick (links) met de dragqueens uit Enschede. © Patrick van der Linden

Patrick (49) uit Enschede beleeft topdag op Canal Parade; ‘Ben er beduusd van’

AudioENSCHEDE/AMSTERDAM - Als bezoeker was hij er al acht keer geweest, maar op een boot meevaren tijdens de Canal Parade in Amsterdam had Patrick van der Linden (49) uit Enschede nog nooit gedaan. Tot zaterdag. „Het was in een woord fantastisch.”

Ze zwaaiden, naar al die duizenden mensen op de kades. Met hun handen en met regenboogvlaggen. En de vrolijke, vriendelijke bezoekers zwaaiden terug. Met liefde. „We hebben zoveel mensen gezien die de lhbt-gemeenschap een hart onder de riem staken… Ik heb nog nooit zoiets moois meegemaakt. Liefde is echt voor iedereen.”

Het is een paar uur na de Canal Parade in Amsterdam als Patrick van der Linden telefonisch vertelt wat voor ‘onvoorstelbaar gave’ middag hij zojuist heeft gehad. Hij zoekt naar woorden, is er nog wat beduusd van. Terwijl hij ‘toch al wat jaartjes meeloopt’, zegt hij zelf. „Het was supergaaf. Onbeschrijfelijk.”

De 49-jarige Enschedeër is een van de initiators van de boot met zestig vrijwilligers en gasten van café Stonewall die meevoer in de Amsterdamse grachten. Voor het eerst. Het was een heel geregel, maar het was het allemaal waard. „Wie weet gaan we volgend jaar wel weer. Ik zeg in ieder geval geen nee.”

Het gevoel van acceptatie, dat ervoer Van der Linden heel sterk. „Wij zijn natuurlijk net als ieder ander. Maar toch geeft het je een steuntje in de rug.” Het is lastig te beschrijven, zegt hij. „In Enschede merk ik geen kloof. Enschede is heel tolerant. Ik woon hier nu 22 jaar en kan altijd gewoon met mijn vriend door de stad lopen, ben nog nooit uitgescholden. Of ergens geweigerd. Maar je hoort wel eens van vrienden uit Amsterdam of Utrecht dat het niet altijd even prettig is om als homostel over straat te lopen. Het was mooi dat al die mensen langs de kant ons zien zoals ze iedereen zien.”

Radio

1Twente sprak Mark Elling van café Stonewall op de radio. Beluister het fragment hieronder. 

Volledig scherm
De boot van het Stonewall café in Enschede © Myrthe Effing
Volledig scherm
Stonewall bij de pride in Amsterdam © Patrick van der Linden
Volledig scherm
De dragqueens uit Enschede © Patrick van der Linden

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.