Protestgroep gooit gifgroene poeder in fontein Ei van Ko Enschede

VideoENSCHEDE - Het is dit keer op maandagochtend geen luchtalarm, maar ‘het signaal van een ecologische ramp’. Zo stelt Extinction Rebellion Enschede. Klokslag 12 uur gooiden leden van de jonge protestbeweging een oranje poeder in de fontein op het Ei van Ko. Het water kleurde direct felgroen. „Een symbool voor het feit dat we onszelf vergiftigen.”

Een kleine groep van zo’n tien protestanten - voornamelijk studenten - nam plaats naast de beelden bij de fontein op het Ei van Ko. Ze droegen stopborden met het jaartal ‘2050’ erop in hun handen en wezen naar het gemeentehuis. „Er is geen klimaatplan”, zegt Armando van Vlastuin van de protestbeweging verbolgen.

Hersenen

Waarom dat zo belangrijk is, kan Van Vlastuin ook uitleggen. „Als er een verdubbeling is van de CO2-concentratie, dan werken onze hersenen voor vijftien procent minder.” In plaats van 1,5 graad opwarming stevenen we volgens de protestgroep nu af op een stijging van 4 graden. „En de gemeente pakt dat niet aan.”

Een geruststelling voor verontwaardigde bezoekers: „Het groene middel is ecologisch en verdwijnt na een dag weer.” Op 29 november wordt er voor de tweede keer een klimaatmars gehouden. Van Vlastuin: „Daar verwachten we wel duizend mensen. In aanloop naar die mars, willen we wekelijks een actie houden.”

Volledig scherm
© Still Video

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.