Volledig scherm
© Laurens Kuipers

Radar op Alphatoren in Enschede brengt illegale drones in beeld

AudioENSCHEDE - Bovenop de Alphatoren in Enschede is woensdag een droneradar geplaatst. Dronetestcentrum Space53 wil met de radar het luchtruim boven Enschede beter in beeld krijgen. Het gaat om een pilot, waarbij radargegevens achteraf worden uitgelezen.

Vrijwel de gehele stad Enschede is een no-flyzone, wat inhoudt dat vliegen met drones verboden is. Maar toch wordt er af en toe nog ‘illegaal’ gevlogen. Dat leidde eind juni tot een bijna-botsing tussen een traumahelikopter, die onderweg was naar het Medisch Spectrum Twente, en een drone.

Samenwerking

Hoe vaak er een drone ‘illegaal’ de lucht in gaat in de stad, is niet bekend. De droneradar op de Alphatoren, het hoogste gebouw van Oost-Nederland, moet daar verandering in gaan brengen. Het systeem brengt met behulp van diverse technieken in beeld hoe vaak er drones opstijgen.

De radar wordt gefinancierd door Drone Flight Company uit Amsterdam, en is een samenwerking tussen Space53, de Veiligheidsregio Twente, politie Oost-Nederland en Het Medisch Spectrum Twente.

Radio

1Twente sprak Wouter Asveld van Dronetestcentrum Space53 op de radio. Beluister het fragment hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.