Terugblik op 2019 met 12 opmerkelijke momenten uit Enschede

VideoENSCHEDE - 2019 was voor Enschede opnieuw een jaar vol opmerkelijke momenten. Vandaag, op oudjaarsdag, blikken we terug met 12 fragmenten uit elke maand.

Januari

Voor Theo Noordman was 2019 het jaar van zijn dagelijkse ronde door Glanerbrug. Op zijn scootmobiel ruimde hij rondom het station injectienaalden van verslaafden op.

Februari

Dat 2019 het jaar van wegwerkzaamheden en maatregelen tegen wateroverlast was, is ongetwijfeld aan geen enkele Enschedeër voorbijgegaan. Zo werd de Oldenzaalsestraat flink onder handen genomen. Voor een nieuwe regenwaterberging gingen gigantische buizen de grond in.

Maart

In maart zorgde een ontspoorde passagierstrein tussen Gronau en Enschede en voor een harde knal. Buurtbewoners schrokken enorm van het geluid. Niemand raakte gewond.

April

FC Twente werd in april kampioen van de Keuken Kampioen Divisie en keerde daarmee terug in de Eredivisie. Een enorm feest barstte los in Enschede. 

Mei

In mei bezochten Enschedeërs op Hemelvaartsdag de Waterfietsdag. De dag vormde de afronding van Enschede aan Zee, een journalistiek project van 1Twente en De Twentsche Courant Tubantia rondom het stadsthema Water.

Juni

Water zorgde in juni voor de nodige verkoeling. Het was tropisch warm in Enschede.

Juli

In juli ging een opmerkelijke video met Attie Saas viraal. Met een verfbrander ging de Enschedese de eikenprocessierups te lijf.

Augustus

Het was voor voorbijgangers en mensen op het bomvolle terras een rare gewaarwording: een groep mensen die in augustus voor dood op de Oude Markt lag. Daar werd een zogeheten die-in gehouden, ter herdenking van de slachtoffers van de kernwapenaanval op Hiroshima.

September

De binnenstad van Enschede is levendig. Maar die scooters in het centrum, daar ergerden veel Enschedeërs zich groen en geel aan. De scooteroverlast kreeg in 2019 veel aandacht binnen de lokale politiek.

Oktober

In oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse Military Boekelo. Het aantal bezoekers dat daadwerkelijk voor de paardensport op het evenement kwam, leek beperkt.

November

Woonwagenwagenbewoners als Herman Hendriks hadden het in 2019 niet makkelijk. Een plan voor de aanleg van nieuwe woonwagenplekken zorgde voor een verhitte discussie.

December

Emotionele verhalen kwamen in de laatste dagen voor kerst los in het Enschedese stadhuis. Stadgenoten konden het niet droog houden tijdens de uitgifte van de kerstpakkettenactie. De actie vormde onderdeel van het project OmArm Enschede, waarin 1Twente en De Twentsche Courant Tubantia het verhaal over armoede in de stad vertellen.

Volledig scherm
© Reinier van Willigen

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.