Tijdreizen door oude ziekenhuis Stadsmaten

videoENSCHEDE - Tientallen studenten hebben er al hun intrek genomen. Er wordt nu gezocht naar een horecaondernemer en er zijn gesprekken met een supermarktketen. Een tijdreis door het oude Stadsmatenziekenhuis.

De transformatie van het oude Sint Josephziekenhuis is in volle gang. De lange loop- en fietsbrug die Stadsmaten en Ziekenzorg verbond is deze week gesneuveld. Het werk gaat onverstoorbaar voort. Veel delen van het complex zijn al opgeleverd, in andere vleugels is de sloper nog volop bezig en moet projectontwikkelaar LIFE nog beginnen. Er zijn op dit moment gesprekken gaande met verschillende ketens om een ruimte om te bouwen tot een kleine supermarkt, waarbij te denken valt aan een Albert Heijn To Go. Voor de oude kapel wordt een horeca-uitbater gezocht. De bijzondere wandschilderingen blijven behouden, hoewel het de nieuwe exploitant vrij staat ze te verbergen achter panelen als dat beter bij de uitstraling past.     

Ziekenzorg

Volledig scherm
Ziekenhuis Stadsmaten, Afdeling Cardiologie, de hartbewakingskamer. © fotograaf_onbekend

Een groot deel van het oude Ziekenzorg is inmiddels in gebruik genomen door de hogeschool Saxion. Onder meer voor studentenwoonruimte. Er zijn 116 kamers met gedeelde voorzieningen, zoals de keuken, en 163 zelfstandige woonruimtes. Een deel ervan wordt al bewoond. In het centrum voor ondernemerschap kunnen studenten onder de vleugels van Saxion een bedrijfje beginnen. 

Elders in het complex worden ruimtes omgebouwd tot vijftig woon-werkstudio’s voor starters en zzp’ers, zodat ook afgestudeerde studenten er een plek kunnen vinden. Een hele vleugel van het oude ziekenhuis is nu nog onderdak voor kleine creatieve bedrijfjes op basis van antikraak, maar wordt omgebouwd tot flexibele kantoor- en werkruimte. In een voormalige operatiekamer is nu een testlokaal voor drones ingericht, in de oude röntgenruimte staat een 3D-printer. Van het oude ziekenhuis is steeds minder terug te vinden. 

Volledig scherm
De kraamafdeling in het oude Sint Jospehziekenhuis, ergens tussen 1945 en 1950. © fotograaf_onbekend
Volledig scherm
Operatiekamer in het oude Sint Joseph, tussen 1945 en 1950. © fotograaf_onbekend
Volledig scherm
De kraamafdeling in het oude Stadsmaten. © fotograaf_onbekend

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.