Transburg in Enschede is ‘poepvrij’ na overstroming riool

VideoENSCHEDE - Twee dagen zijn schoonmaakploegen en calamiteitendiensten bezig geweest, maar de achtertuinen en huiskamers in de buurt Transburg zijn weer poepvrij. Op twee woningen na.

Negen woningen hebben grote schade opgelopen nadat het riool maandagnacht overstroomde. Het noodriool dat voor de werkzaamheden aan de Hoge Bothofstraat was aangelegd, kon de zware regenval niet aan. 

Schoonmaken, desinfecteren en drogen

Volledig scherm
De calamiteitendienst Dolmans maakt deze woensdag woningen schoon. Medewerker David is hier aan de slag in een woning aan de Kremersmaten. © Annina Romita

De inhoud van het riool stroomde naar het laagste punt in de wijk. In sommige woningen dreven de drollen. Alle woningen zijn inmiddels schoon. Het laminaat is of wordt verwijderd. De bewoners maken zich zorgen over hun gezondheid, omdat het rioolwater dat vol bacteriën zit in de muren, vloeren, banken en tafelpoten is getrokken. 

De GGD Twente laat desgevraagd weten dat er geen gevaar is voor de gezondheid. Goed schoonmaken, desinfecteren en daarna laten drogen is het advies aan de gemeente. Dat drogen kan wel twee maanden duren. „Het water zit vol met bacteriën. Kijk maar in de straat. Overal ligt toiletpapier in de bosjes. Dat water is ook in onze muren en vloeren getrokken. In de bank, de tafelpoten. In alles.”

Schadeclaims naar de gemeente

De gemeente Enschede heeft bewoners laten weten dat zij het aanspreekpunt is. Schadeclaims van verzekeraars kunnen daarom naar de gemeente, die vervolgens met aannemer Dura Vermeer uitzoekt wie voor de kosten opdraait.

Enkele bewoners slapen vannacht nog in een hotel. Twee woningen zijn nog niet schoongemaakt omdat de bewoners op vakantie zijn. Wel is duidelijk dat ook hier sprake is van schade. De gemeente probeert in contact te komen met de bewoners.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.