Volledig scherm
© RIKKERT HARINK

Wie bedenkt nieuwe melodie voor kerkklokken in Enschede?

AudioENSCHEDE - Stadsbeiaardier Esther Schopman daagt inwoners van Enschede uit om een korte compositie te bedenken voor het carillon van de Grote Kerk. Op 20 oktober krijgt de speeltrommel - de automaat die ieder kwartier een melodietje speelt - vier nieuwe liedjes.

Esther Schopman weet dat niet iedereen in de gaten heeft hoe het werkt met het carillon. „Soms denken mensen dat carillonmuziek altijd door een computer wordt gespeeld. Soms denken mensen dat ik elk kwartier naar boven ren om een melodietje te spelen. Beiden zijn niet waar. De korte melodietjes die je elk kwartier hoort, worden in de binnenstad van Enschede gespeeld door een automatisch speelwerk, ook wel speeltrommel genoemd”, zegt Esther Schopman.

De liedjes in de speeltrommel worden eens per jaar vernieuwd. Dat gebeurt op 20 oktober. Esther Schopman bleek al eerder een stadsbeiaardier met ludieke invallen en heeft nu bedacht dat Enschedeërs hun eigen liedje een jaar lang vanuit de toren van de Grote Kerk kunnen horen. Iedereen die wil meedoen, mag maar één liedje insturen, dat bovendien niet gebaseerd mag zijn op bestaande muziek. 

Tips

Een compositie duurt 15 tot 20 seconden en Esther Schopman heeft tips voor de componisten: „Gebruik niet te vaak dezelfde tonen, klokken klinken lang door. Kies een rustig tempo, de hamers moeten het kunnen bijbenen.”

De stadsbeiaardier zal de winnende liedjes zelf inspelen. Er zijn carillons die door een computer worden gestuurd. „Maar ik doe het liever op de manier zoals het honderden jaren geleden ook al gebeurde.”

Meedoen

Wie mee wil doen, moet voor 1 oktober een compositie sturen naar: stadsbeiaardier.enschede@gmail.com. Uiterlijk 13 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt op de website en op de Facebook- pagina van StadsCarillon Enschede.

1Twente sprak Esther Schopman op de radio. Beluister het fragment hieronder.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.