Volledig scherm
© Cor Vos

Wielerlegende Hennie Kuiper: een boerenjong dat wereldkampioen werd

PodcastENSCHEDE - Hennie ‘Kuipertje’ Kuiper. Hij is niet alleen een van de beste Nederlandse renners, maar ook een man die altijd een verhaal te vertellen heeft. Hennie praat over zijn successen, zijn verliezen en ervaringen alsof ze allemaal gisteren zijn gebeurd. 

1Twente nam een podcast met de voormalige wielerprof op, waarin duidelijk wordt dat de wielersport veel discipline vraagt en dat je, volgens Hennie, zelf verantwoordelijk bent voor het bereiken van je doelen. Alles onder het Twentse motto: Gewoon deurgoan!

Kuiper was twaalf toen hij zijn eerste fiets kocht. Hij had er zelf voor gespaard. “Ik had een klein krantenwijkje”, herinnert Hennie zich. “En zo heb ik langzamerhand mijn eerste fiets bij elkaar gespaard.” Dat hij ooit ook op een fiets zou zitten, wist hij al vrij vroeg, nadat hij de eerste wedstrijden in zijn stad als toeschouwer bezocht. Tien jaar later was het al zover en reed hij de eerste wedstrijden in het buitenland.

Carrière was een achtbaanrit

In 1972 bracht Kuiper olympisch goud naar Nederland. Drie jaar droeg hij de regenboogtrui toen hij wereldkampioen werd. Daarvoor en in de tussentijd nam hij deel aan wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije of de tocht Milaan-San Remo. Nog twee jaar later, in 1977, kwam Kuiper tijdens de Tour de France slechts acht seconden tekort voor de gele trui op Alpe d’Huez. Zijn carrière: een achtbaanrit.

Kuiper liet zich niet uit het veld slaan. Hij fietste verder, kwam op voor zichzelf. Deze instelling heeft Kuiper nog steeds. “Ik heb drie steekwoorden die ik belangrijk vindt”, legt hij uit. “Je moet iets mooi vinden, ergens naar verlangen. Dan moet je erin geloven en je niet laten intimideren door anderen. Tot slot, dat is het allerbelangrijkste, moet je wel de mouwen opstropen en in actie komen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.