Volledig scherm
Zonneauto RED E van Solar Team Twente in de windtunnel © Johan de Jong

Zonneauto uit Twente heeft luchtweerstand van een colablikje

AudioENSCHEDE - RED E is de nieuwste en tevens kleinste zonneauto van het Solar Team Twente. Er is ruim 3.000 uur gewerkt aan het aerodynamische ontwerp.

De auto wordt door de studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente in oktober ingezet bij  de World Solar Challenge in Australië.

Cola-blikje

Afgelopen week heeft RED E de test in de windtunnel succesvol doorstaan. De zonneauto heeft nog minder luchtweerstand dan zijn voorganger RED Shift. Sterker nog; de luchtweerstand komt overeen met dat van een colablikje.

Volgens het Solar Team komt dit vooral door de compacte vorm van de zonneauto. Door zonnecellen te gebruiken die ook in de ruimtevaart worden toegepast, is RED E de kleinste zonneauto van Twente. Dat heeft een grote en voordelige invloed op de aerodynamica.

Knoppen draaien

De luchtweerstand is een belangrijke factor. „De aerodynamische karakteristieken van de nieuwe auto moeten minimaal 2 procent beter zijn dan die van je concurrenten. Dan heb je een kans om te winnen”, zegt Mariska Bos van Solar Team Twente. „Dat was soms best wel een ingewikkeld proces. Er zijn heel veel knoppen waaraan je kan draaien om je ontwerp te verbeteren.” 

De World Solar Challenge start op 13 oktober. Solar Team Twente doet mee aan een rit van 3.000 kilometer in de Challenger Class, de formule 1-klasse voor zonneauto’s.

Radio

1Twente sprak Frances van Elburg van het Solar Team Twente. Beluister het fragment hieronder. 

In samenwerking met indebuurt Enschede

Enschede e.o.