Volledig scherm
Het nieuwe sportbad in Hengelo ging in februari open © Frans Nikkels

Zwembond begint talentcentrum in Twente

AudioHENGELO - Krijgt Twente een nieuwe Marleen Veldhuis? Die kans neemt toe, nu de nationale zwembond een talentencentrum opent in Twente. Het nieuwe 50-meter sportbad in Hengelo krijgt daarbij een prominente rol. 'Hengelo' wordt het vijfde opleidingscentrum van de KNZB in Nederland. 

Hoewel Twente de afgelopen decennia tal van topzwemmers afleverde, ontbraken de faciliteiten in deze regio. Marleen Veldhuis, Johan Kenkhuis, Job Kienhuis, Moniek Nijhuis: vroeg of laat verhuisden ze allemaal naar Amsterdam of Eindhoven om zich volledig op hun zwemcarrière te storten. De laatste jaren stokte die aanwas van talenten.

Minder ver reizen

De KNZB wil nu de zwemsport in de regio Oost meer ‘tot bloei brengen' en opent een talentencentrum in het Twentebad Hengelo. Daardoor hoeven potentiële toppers in het vervolg minder ver te reizen. De focus ligt zowel op het ontwikkelen van talent, als het breder onder de aandacht brengen van de zwemsport. 

De KNZB kende de laatste jaren vier opleidingscentra: Amsterdam, Eindhoven, Drachten en Den Haag. Hengelo wordt de vijfde locatie. "De komst van een opleidingscentrum van de KNZB is dus niet alleen een mooie opsteker voor Twente, maar ook voor de rest van de regio", vindt wethouder sport Claudio Bruggink van Hengelo. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.