Discussieavond over Zwarte Piet in Hengelo geschrapt: ‘Ze dreigden met fysiek geweld’

VIDEOHENGELO - Dreigementen deden de presentatoren van het politiek café Hengeloos Peil besluiten de discussie over Zwarte Piet te schrappen. De belangstelling in Metropool was gisteravond pover.

Toetsenbordhelden. Zo noemde presentatrice Esther Rouwenhorst lieden die zich via sociale media mengden in de discussie over Zwarte Piet. "Ik kreeg er buikpijn van", zei ze gisteravond. Zij en presentator Gerard Smink, verslaggever van De Twentsche Courant Tubantia, meldden dat de aankondigde deelname van actievoerder Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet leidde tot dreigementen met geweld en vernieling.

Extra glasverzekering

Quote

Praten is beter dan vechten of schreeuwen, maar het kon niet doorgaan

Presentator Gerard Smink

Directeur Johan de Jong van Metropool werd aangeraden een extra glasverzekering af te sluiten. Burgemeester Sander Schelberg vroeg raadsleden die aan de discussie zouden deelnemen of dat wel verstandig was. Ze zegden af, op Patrick Rillman na. 

Smink hakte de knoop door en schrapte het debat over Zwarte Piet. “Praten is beter dan vechten of schreeuwen, maar het kon niet doorgaan." Hij benadrukte dat Hengelo, dat de grootste intocht van het oosten opzet, vroeg of laat dit debat moet voeren. Hij wees op de aanmelding voor de landelijke sinterklaasintocht. "Die wilde de burgemeester naar Hengelo halen." Dan was het aantreden van roetveegpieten ter sprake gekomen, net als in het Sinterklaasjournaal gisteren.

Verloedering

Directeur Eric Markvoort van de woningcorporatie Welbions, Vincent Mulder van de partij SP en bewoonster Riet Kerstens discussieerden over de wijk Nijverheid. De huurbaas wil ingrijpen voor verloedering optreedt. Volgens Mulder 'verhabbezakt' de wijk door onzekerheid over sloop en komen er minder sociale huurwoningen voor terug. Bewoonster Kerstens, lid van een actiecomité, zei dat ze geen supergeïsoleerd huis hoeft, maar dat een nieuw dak volstaat.

Marco Krijnsen van de Stichting Storkiaan vond het een 'gemiste kans' om op 3 april 2020 niet alleen de 75-jarige bevrijding van Hengelo te vieren, maar ook de opening van het stadhuis en stadskantoor. Dat laatste had op een andere datum gekund, vond hij.

Brainstormen

Hij en twintig betrokkenen brainstormen binnenkort in het Gebouw 16 (de vroegere spuiterij van Stork) over witte vlekken in het eerdere industriegebied. Overwogen wordt stalen kunstwerken te verwerven. Op de buitenkant van Gebouw 16, dat wordt verbouwd tot bed and breakfast, zou de geschiedenis van het complex kunnen worden belicht, aldus Krijsen.

Smink was 'best opgelucht' bij het slot. "Ik heb toch steeds naar buiten gekeken." Naar Zwarte Piet.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.