Feest! De 60ste verjaardag van Ferdie uit Bentelo is heel bijzonder

VideoBENTELO - Met een daverend feest vierde Ferdie Fluttert vrijdag zijn 60ste verjaardag. Zaal Spoolder in Bentelo stroomde vol familie, vrienden en collega’s. Met een verguld hoedje op ging het feestvarken voor in de polonaise, even glimmend.

Mensen als Ferdinand, geboren met het Syndroom van Down, worden vaak niet stokoud. Mongolen, zoals ze in de volksmond worden genoemd, hebben een zwak hart en dito nieren. „Ze worden vaak maar rond de zestig”, vertellen zijn nichtjes Marcha (21) en Annique (16) Brevink. Zij runnen de Facebookpagina van Ferdie, die analfabeet is.

Feestelijk uitgedost

De nichtjes, hun moeder Paula (57, Ferdies zus) en vader hebben de jarige feestelijk uitgedost, van een kleurig bloemetjesshirt tot sportieve sneakers. Vele tientallen relaties feliciteren hun kleine, grijze streekgenoot. Hij neemt de gelukwensen stralend in ontvangst. De enveloppen met inhoud laat Fluttert soepeltjes in een brievenbus glijden. Hij swingt mee op de hulde van dweilorkest Bêentels Kabaal en voert de polonaise aan.

De familie Brevink in Haaksbergen biedt mantelzorg aan hun Downer-oom, uit liefde. Marcha: „Hij is een toevoegde waarde in ons gezin.” Ferdie wordt elke dag opgehaald, eet mee en wordt geholpen met douchen. Hij slaapt in de ouderlijke boerderij in Bentelo.

Volledig scherm
Ferdie viert zijn zestigste verjaardag, met de nichtjes Marcha (links van hem), Annique (rechts van hem) en zijn zus Paula (rechts). Zaal Spoolder stroomde vrijdagavond vol. © Reinier van Willigen

Huifkar

Hij werd wijd en zijd bekend als de man die bij elk kampioensfeest van voetbalteams voorreed met de trekker en huifkar. Fluttert liet menig elftal een ereronde door Bentelo, Delden en omgeving maken. Maar die vrolijke bezigheid is gestopt, noodgedwongen. „Toen hij een trekker-rijbewijs moest halen, was het gebeurd. Leve de regeltjes”, vertelde zijn zus Paula. Zij bekeek alle belangstelling voor haar broer met tranen in de ogen.

Collega’s van de sociale werkvoorziening SWB en Gildebor luisterden de verjaardagsparty op. „Hij is goed in schoffelen en harken”, aldus Ronnie ten Dam (41), die met Ferdie het onderhoud op de algemene begraafplaats in Delden verzorgt.

Vrolijke hond

Alle 1600 medewerkers van SWB en Gildebor kennen Ferdie, schetst assistent-uitvoerder Edwin Bakker (46). „Hij is bekend als de vrolijke, bonte hond, hij werkt al veertig jaar voor ons.”

Ferdie leidde eens bobo’s rond over het kerkhof. Toen een wethouder over een natuurgraf dreigde te lopen, greep Fluttert direct in. „Pas op, doar ligt d’r ene.”

Hengelo e.o.