Spellenavond voor jonge Eritrese vluchtelingen én Nederlanders in Hengelo

VideoHENGELO - Spellenwinkel Dondersteen aan de Wemenstraat in Hengelo houdt maandelijks een spellenavond. Zaterdagavond was  er een bijzondere voor Eritrese jongeren met een verblijfsstatus om de integratie te bevorderen. ,,Spellen zijn een internationale taal", zegt Sebastiaan van der Pal van de Dondersteen.

De spellenavond trok zo'n 35 bezoekers, onder wie acht Eritrese jongeren die al geruime tijd in Hengelo wonen. Deze vluchtelingen met een verblijfsstatus worden begeleid  met hun integratie in de Nederlandse samenleving door Joost Lefferts van de J.P. van den Bentstichting.

Lefferts onderneemt wekelijks activiteiten met hen, zoals koken. Daarmee houden ze onderling contact, maar komen de Eritrese jongeren niet onder Nederlanders om de taal beter te leren spreken en sneller te integreren.

Toen Lefferts daarover sprak met Sebastiaan van der Pal werd het idee geboren om voor deze vluchtelingen en Nederlandse inwoners van de stad een gezamenlijke spellenavond te houden. Er werden geen complexe spellen gespeeld om het niet te ingewikkeld te maken. Van der Pal: ,,Het spel moet logisch ogen, maar mag tegelijk niet saai zijn.”

Enthousiast

Eén van de Eritrese jongeren, de 24-jarige Ermiyas, speelde met Nederlanders het spel Gepakt & Gezakt, een spel met blokjes en dobbelstenen waarmee een verhuiswagen moet worden gevuld.

Ermiyas was enthousiast over de bijeenkomst. Hij kreeg volop de gelegenheid om Nederlands te spreken en had een gezellige avond.

Volledig scherm
Spellenavond in spellenwinkel Dondersteen in Hengelo met jonge Eritrese vluchtelingen om hun intergatie te bevorderen © Harry Gerritsma

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.