Passantenonderzoek in Glane na aanslag op advocaat levert bruikbare tips op

Update/VideoGLANE - Volgens een getuige hebben er twee mensen in de auto gezeten van waaruit de Enschedese advocaat Philippe Schol bij zijn huis in Gronau werd beschoten. De politie kreeg deze informatie woensdagochtend van een vrouw die de grens van Glane met Gronau  passeerde. Op de overgang hield de politie tussen 6.30 en 9.00 uur een passantenonderzoek.

Advocaat Schol werd woensdagochtend 6 november dichtbij zijn huis aan de Losserstraße beschoten, toen hij zijn hond uitliet. De 43-jarige raakte zwaar gewond, met in ieder geval een schot in zijn linkerbovenbeen. De politie is op zoek naar de zilvergrijze VW Polo. Schol werd vanuit deze rijdende auto beschoten.

60 passanten

Volledig scherm
© News United/Dennis Bakker

Bij de grensovergang van Glane met Gronau, op zo'n 500 meter van de plaats delict, hield de politie woensdagochtend zo'n 60 passanten staande. Bewust is gekozen voor een periode rond het tijdstip 8.11 uur waarop Schol werd beschoten. Een matrixbord meldde een telefoonnummer voor tips over de auto van de schutter.

Rechercheurs en agenten ondervroegen zowel automobilisten en fietsers vanuit Duitsland als vanuit Nederland. Ze informeerden naar de auto, maar vroegen ook of de passanten anderszins iets hebben gezien. Ze toonden foto's van beveiligingscamera's waarop de auto is te zien.

Interessante informatie

Een aantal mensen heeft volgens politiewoordvoerster Chantal Westerhoff de auto gezien. Dat levert interessante informatie op. Zo weet een bestuurster te melden dat er twee personen met een getint uiterlijk in de Polo hebben gezeten. Met deze en andere getuigen maakt de politie afspraken voor een nader gesprek thuis. De politie denkt dat daaruit ook meer camerabeelden zullen voortkomen.

Westerhoff: „We hebben al een paar mensen gesproken die bijzonderheden hebben gezien, die op het tijdstip van het incident ook de grens hebben gepasseerd en die ons toch enigszins nieuwe informatie hebben kunnen vertellen.” Over de inhoud van de tips kan ze nog niets zeggen. „We moeten die natuurlijk nog onderzoeken en verifiëren.”

Vluchtauto in beeld

Volledig scherm
De auto van waaruit Schol beschoten werd © Opsporing Verzocht

Vorige week werden in het tv-programma Opsporing Verzocht al beelden getoond van de vluchtauto van de daders. Daarop zijn ruim dertig tips binnengekomen bij de politie, maar de auto is nog niet gevonden. De politie is nog bezig met het natrekken van deze tips.

De leiding in het onderzoek is inmiddels volledig in Nederlandse handen. Volgens het Duitse OM is Schol waarschijnlijk neergeschoten vanwege een Nederlandse kwestie. De politie heeft niet bekend willen maken welke informatie tot die conclusie heeft geleid. De Duitse politie is bezig de onderzoeksresultaten van de eerste weken aan Duitse kant over te dragen aan de Nederlandse politie.

Curator

De neergeschoten advocaat trad veel op als curator in faillissementen en werd volgens betrouwbare bronnen al geruime tijd ernstig bedreigd. Volgens diezelfde bronnen kreeg hij zelfs enige tijd persoonsbeveiliging. De politie onderzoekt of er een verband is tussen de beschieting en een van de faillissementen die Schol afhandelde.

‘We zoeken met spoed naar de vluchtauto’, zei de politie eerder al:

Oldenzaal e.o.