Achterhoekse SapPers verandert overvloed appels in gezonde drank

VideoEIBERGEN - Wie thuis ‘omkomt’ van de appels, peren of druiven, vindt het een uitkomst. De Achterhoekse SapPers, die deze en de volgende maand als een rondreizend circus ‘overal’ wordt uitgeklapt om fruit te veranderen in gezond sap. Deze zaterdag deed de Kottense installatie het streekproductenbedrijf van de familie Krooshof net buiten Eibergen aan.

De klanten van vandaag hebben allemaal digitaal ingetekend voor een tijdvak, gedurende de periode dat de sappers op het erf staat bij Boerenzuivel van Claudia. Per inschrijving is opgegeven wat en vooral hoeveel wordt meegebracht. 

Harmen Beskers uit de Winterswijkse buurtschap herkent bij heel wat klanten hun situatie. “We zijn hieraan in 2017 begonnen, nadat mijn ouders bij de boerderij fruitbomen hadden geplant en we jaarlijks met veel appels kwamen te zitten. Dan moet je denken aan 2.500 kilo, zo'n beetje. In 2016 hadden we een enorme oogst, maar ging veel verloren omdat er geen perscapaciteit te vinden was. Nu kunnen we 30.000 tot 40.000 kilo verwerken dat anders verloren gaat.” En dus trekt de Kottenaar in september en oktober - naast een gewone baan van 40 uur - twee à drie dagen per week rond met de sappers. 

Wijnproductie

In aanloop naar de pers-sessie bij Krooshof heeft de installatie er net een andere klus opzitten: druiven van de coöperatieve Achterhoekse wijnboeren veranderen in druivensap. “De wijnboeren plannen de gezamenlijke wijnproductie, en dan kan het voorkomen dat je druiven overhebt. Dan geldt hetzelfde als bij appels en peren: gezond sap dat een jaar goedblijft, als alternatief voor moeten weggooien.”

Bij het door de Achterhoekse SapPers gehanteerde procedé wordt zuurstofvrij geperst. Dat voorkomt dat fenolen verloren gaan. In gewoon Nederlands: er is minder oxidatie, zodat het appelsap wel troebel, maar niet ‘knetterbruin’ is.

Volledig scherm
Appels worden zaterdagmiddag in de Achterhoekse SapPers ingevoerd, om sap van te maken. © Peter Zandee
  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.