Eibergse imker heeft ‘heel natuurlijk spul tegen krabwondjes’

VideoEIBERGEN - Eibergenaar Chris Wijnsma (66) is sinds tien jaar imker. Hij verkoopt honing, maar maakt ook andere producten. Die verkoopt hij via een eigen webwinkel. Wijnsma ‘oogst’ ook de vetplant aloë vera voor zalf en mengt dat met onder meer propolis uit de bijenkast. 

Die propolis is een materiaal dat de bijen maken uit onder meer harsen. „Het is een natuurlijk antibioticum dat voor de bijen belangrijk is voor de hygiëne van het bijenvolk. De oude Egyptenaren en de Romeinen hadden dat al door en verzamelden het. Je kunt het maar met kleine beetjes uit de kast schrapen; ik koop het ook wel van andere bijenhouders. De zalf en tinctuur die ik maak, kun je bij dierenspeciaalzaak Discus kopen voor als je hond of kat een wondje heeft. Maar mensen die het via onze webshop kopen, gebruiken het ook voor de eigen huid. Het werkt ook prima voor wondjes door de brandharen van de processierups, waarbij je jezelf krabt.”

Geen fabriek

Echtgenote Ellen Wijnsma zorgt voor de etiketten op de potjes van Imkerij De Berkeloever, zoals de Wijnsma’s die via hun webshop bijenproducten-propolis.nl verkopen. Of de Wijnsma’s niet bang zijn overstelpt te worden met bestellingen? Chris Wijnsma: „De klachten door de irritatie door de haren van de rups zijn het gesprek van de dag. Dat daar op natuurlijke basis iets tegen te doen is, is mooi. En als de potjes op zijn… We zijn geen fabriek die snel de productie kan opschroeven. Maar ik maak gewoon weer nieuwe zalf.”

Volledig scherm
Chris Wijnsma maakt aloë vera-zalf, al dan niet vermengd met propolis uit de bijenkast, tegen irritatie van haren eikenprocessierups. © Frans Nikkels