Marktstraat even Malieveld: Achterhoeks boerenprotest in Berkelland

VideoBORCULO - Je hoort bij de P10 - de grootste plattelandsgemeenten - of niet: Berkelland en meer in het bijzonder de Marktstraat bij het gemeentehuis was dinsdagmiddag even de Achterhoekse versie van het Malieveld. Na een protestactie op de rotonde in de N825 tussen Borculo en Lochem trokken meer dan 150 boeren en anderen uit de agrarische sector naar het Berkellandse gemeentehuis.

‘Vitaliteit van het toerisme’ was daar op dat moment het onderwerp van de presentatie van een onderzoek. Maar naast de toeristische sector is Berkelland bovenal een agrarische gemeente. En dat wilden de boeren andermaal iedereen graag inprenten.

Stikstofeffect

Actieleiders John Dibbelink en Willy Erinkveld leidden samen met tientallen spontaan helpende collega's op de N825 tussen Borculo en Lochem de actie 's middags in goede banen.  Van excessen door reacties van getroffen passanten was geen sprake. Tientallen tractoren werden op de rotonde in de ‘slimste weg’ geparkeerd. Draaiende motoren gaven de actie een bij vlagen grimmig karakter.  Omstanders grapten al over het stikstofeffect van de actie alleen al. 

Toeterconcert

De motoren werden even uitgezet voor een kort statement. Dibbelink bedankte de deelnemers en kondigde kort aan hoe de actie zou worden vervolgd. Een korte actie met tractoren naar het Berkellandse gemeentehuis die 's morgens al had plaatsgevonden, werd herhaald. Met dit keer het veelvoudige aan deelnemers. Daarmee werd het verkeer in Borculo danig verstoord, maar ook hier zonder wanklank. Hooguit stopte een enkel kind de vingers in de oren, op het moment dat de claxonnerende boeren bijval kregen van truckers met begrip voor het boerenprotest.

Volledig scherm
Boerenprotest rond de rotonde in de N825 tussen Borculo en Lochem in de Achterhoek. © Frans Nikkels
Volledig scherm
Protesterende tractors toeterend in optocht op de Needseweg nabij het Berkellandse gemeentehuis. De Nederlandse vlag ondersteboven is het symbool van het nationale boerenprotest. © Peter Zandee