Rijk en gemeente gaan voor ex-tbs-kliniek Oldenkotte als Huis van de Natuur

VideoREKKEN - Vroeger mochten tbs-gestelden er niet uit ontsnappen; in de toekomst wordt de natuur er bewust binnengelaten. De voormalige tbs-kliniek Oldenkotte wordt omgevormd tot het project Huis van de Natuur. Althans dat is de ‘droom’ van rijksbouwmeester Floris Alkemade die wordt omarmd door het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Berkelland én een flink aantal Rekkenaren.

Zo'n 150 Rekkenaren en andere geïnteresseerden hoorden in de sportzaal van de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte de plannen aan van de rijksbouwmeester. Het project rond de 5 jaar geleden gesloten kliniek in een uithoek van Nederland wordt één van de zestien ambassadeursprojecten van het atelier van de rijksbouwmeester. 

Geen ‘Efteling'

Daarbij wordt uitgegaan van een toekomstige combinatie van cultuur en natuur, toerisme en verdere spin-off van het bijzondere complex. “Het mag geen Efteling worden!", was daarbij een enkele keren herhaalde kreet. Maar wel draait het om het vinden van marktpartijen die het idee omarmen, want het  ontwikkelen en exploiteren van het geheel door het Rijksvastgoedbedrijf past niet bij de doelstellingen van dit onderdeel van de rijksoverheid.

Geschiedenis

Hoewel de haalbaarheid van het idee zich nog moet bewijzen, zijn de eerste reacties positief. Het complex van de tbs-kliniek toegankelijk maken en er een combinatie van kunst/cultuur en oprukkende natuur op los laten, spreekt meer aan dan wat tot nu toe is geopperd. Bovendien wordt de herinnering aan de Rekkense ‘kolonie’ ermee in stand gehouden, en dat past bij de geschiedenis van Rekken.

Bestemming

Op dit moment heeft het complex - het gebouw met het 14 hectare grote terrein rondom - de bestemming ‘tbs-kliniek'. Die bestemming zal moeten worden aangepast aan waar de plannen op uitdraaien. Burgemeester Joost van Oostrum adviseerde eerst de plannen te ontwikkelen en pas daarna een bestemmingswijzigingsprocedure in gang te zetten. Dat kost tijd, maar met name ander gebruik van het terrein ligt wat makkelijker. In Rekken wordt gewerkt aan een ‘klompenpad’ en die route over het terrein laten lopen, zou eerder moeten kunnen.

Volledig scherm
Bijeenkomst voor presentatie plannen voor de voormalige tbs kliniek Oldenkotte in Rekken en bijbehorende terreinen. © Emiel Muijderman
  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.