‘Zwerfinator’ Stef ruimt de Achterhoek op: acht volle zakken per weekend

videoZIEUWENT - Stef Hoitink is de Zwerfinator. De inwoner van Zieuwent (46) rijdt elk weekend op zijn mountainbike door de Achterhoek, op zoek naar zwerfafval. Want: ,,Zo wil je de wereld toch niet achterlaten aan je kinderen?”

Constant speuren zijn ogen de berm af. Hij focust op een schittering, iets dat glimt. ,,Want dat zegt me dat het plastic of blik is. Een zonnetje, zoals nu, is dan ook perfect weer voor mijn tochten”, zegt Stef Hoitink, fietsend tussen Zelhem en Doetinchem. Als er iets glinstert in de berm knijpt hij krachtig in de remmen.

Het blijkt een plastic omhulsel voor rietjes van drinkpakjes. ,,Ik kan wel zeggen dat ik inmiddels een geoefend oog hebt”, zegt Hoitink met gevoel voor understatement. Het kleine plasticje verdwijnt in de rugtas en de Zieuwentenaar zet zijn fiets weer in beweging.

Hoitink noemt zichzelf de Achterhoekse Zwerfinator. Sinds mei 2018 fietst hij door de regio om zwerfafval te rapen. Elke zaterdag of zondag pakt hij de mountainbike voor een tochtje van tussen de 50 en 60 kilometer door de Achterhoek. En elk weekend weer verzamelt hij acht tot tien volle rugtassen met zwerfafval: lege hamburgerdoosjes, sigarettenpakjes, koffiebekers en zelfs kapotte bezems plukt hij uit de bermen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Stef Hoitink, de Achterhoekse Zwerfinator. © Jan Ruland van den Brink
  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.