Dit zijn de beste buren van Twente: ‘Die waardering vind ik geweldig’

videoNIJVERDAL/BORNE - Het zijn de mensen die altijd voor hun buren klaar staan. En dat zo vanzelfsprekend vinden dat ze er eigenlijk niet voor in het zonnetje gezet willen worden. Toch worden vandaag op Burendag de beste buren van Twente gekozen en beloond met de Beste Buur Bokaal.

Herma Bakker wint met haar man Bert de bokaal in Nijverdal.
Volledig scherm
Herma Bakker wint met haar man Bert de bokaal in Nijverdal. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Zonder haar buren zou Riet van Rijswijk niet meer thuis kunnen wonen, denkt ze zelf. Maar dankzij de hulp van haar buren in de Vivaldistraat in Nijverdal, kan ze zich nog aardig redden. En daar is ze zo blij mee dat ze buren Bert en Herma Bakker nomineerde voor de Beste Buur Bokaal.

Dat had voor het echtpaar Bakker niet gehoeven, Bert is zelfs thuisgebleven. Herma is wel naar de uitreiking in het Kruud’nhuus in Nijverdal gekomen. Echt blij met alle aandacht is ze niet. „Het zijn de gewone dingen die ik even voor Riet doe”, zegt ze bescheiden. 

De kat verzorgen als haar buurvrouw in het ziekenhuis ligt, iets wat geregeld gebeurt. Boodschappen doen, een soepje brengen. „En als ze valt rapen we haar weer op. Het is een dapper mens.”

Tien beste buren

Herma Bakker is niet de enige die op Burendag een bokaal krijgt. In tien Twentse gemeenten wordt de bokaal uitgereikt. Een initiatief van Reggewoon in Wierden en Hellendoorn. Vorig jaar voor het eerst, samen met Almelo. En inmiddels sluiten steeds meer gemeenten en woningcorporaties zich aan.

Stoppen vervangen

Marinus Hobert uit Wierden krijgt de bokaal uit handen van de Wierdense wethouder Erik Braamhaar. De 71-jarige Hobert zorgt voor alles en iedereen in en rond zijn appartementencomplex aan de Kerspel in Wierden. Sneeuw schuiven, opruimen, lampen vervangen, activiteiten organiseren. „En laatst belde een buurvrouw van 96 ‘s avonds in paniek op, alle lichten waren uit. De stoppen waren er door. Dat regel ik dan gelijk.”

(tekst gaat verder onder foto)

Marinus Hobert wint de Beste Buur Bokaal in Wierden.
Volledig scherm
Marinus Hobert wint de Beste Buur Bokaal in Wierden. © Cees Elzenga/hetoog.nl

Emotioneel

Fien Slamp uit Borne reageert geëmotioneerd, als ze vlak nadat ze in Borne de bokaal kreeg van wethouder Michel Kotteman vertelt over haar band met de buren. „Dit had ik nooit verwacht.” 

Buurvrouw Kirsten Biemans heeft haar genomineerd. „Ik woon al 20 jaar naast haar en haar man. Ze zijn er voor iedereen. Met een groentesoepje als je verdrietig bent, ze passen op de kinderen, zorgen voor de tuin als we op vakantie zijn. En iedereen kan bij hen terecht. De levenslessen en de wijsheid die ze meegeeft, de kleine gebaren, dat betekent veel voor mij.”

Fien Slamp is verkozen tot ‘beste buur’ van Borne.
Volledig scherm
Fien Slamp is verkozen tot ‘beste buur’ van Borne. © Robin Hilberink

Reggestreek