Hengelo heeft eindelijk gedenkteken voor April-meistakingen

VideoHENGELO - Ze golden golden als een kentering in de houding van de Nederlanders tegenover de Duitse bezetters: de April-meistakingen. Toch was er niets in Hengelo dat er aan herinnerde. Tot maandag.

Volledig scherm
Fransje Aarts en Marjan Haagsma, kleindochters van stakingsleider Tjitte Roorda, leggen bloemen bij het gedenkteken voor de April-meistakingen. © Reinier van Willigen

Nabestaanden van stakingsleiders Tjitte Roorda en Jan Berend Vlam en de geëxecuteerde Stork-ingenieur Frits Loep onthulden een gedenkteken op het Industrieplein door bloemen te leggen bij drie platen van cortenstaal, pal tegenover de ingang van het vroegere hoofdkantoor van Stork.

Op de platen staan teksten die verwijzen naar de gebeurtenissen op 29 april 1943, toen personeel van Stork massaal het werk neerlegde. „Toen ontbrandde het verzet”, aldus historicus Marco Krijnsen bij de onthulling.

Furieus

De actie groeide in mum van tijd uit tot de grootste staking die ons land ooit heeft gekend. De Duitsers reageerden furieus. Het neerslaan van de staking kostte 175 personen rechtstreeks het leven. Zo'n tachtig mensen werden standrechtelijk geëxecuteerd. Tientallen verdwenen spoorloos. Het maakte dat de houding van de Nederlanders ten opzichte van de Duitse bezetters drastisch veranderde.

Skatepark

Het gedenkteken was een gezamenlijk project van de Stichting Storkiaan, waar Krijnsen voorzitter van is, en de stichting Landelijke Herdenking April-meistakingen. Waar andere plannen voor een monument doodsloegen, kon dit gedenkteken wel gerealiseerd worden omdat de gemeente Hengelo het meenam in de herinrichting van het Industrieplein. Er is onder meer een skatepark aangelegd.