Hitte verpest plezier Twentse Rolstoelvierdaagse niet: ‘Schitterend om te doen’

videoDELDEN - Het is bloedheet, maar de deelnemers aan de Twentse Rolstoelvierdaagse laten zich niet uit het veld slaan. Dat de afstanden zijn ingekort vinden ze jammer, maar: “Veiligheid gaat boven alles.”

In de brandende zon komen Florus Terhalle (40) en zijn vriendin Roos Adolfsen (34) over de finish van de Twentse Rolstoelvierdaagse in Delden. Ze rijden nog net niet hand in hand, maar er zit slechts een paar centimeter tussen beide rolstoelen. “Ik ben beetje oververhit, maar voldaan”, vertelt Roos met een stralende glimlach. De ernst van haar spierklachten verschillen per dag, dus het was spannend of ze wel mee kon doen. Tot haar grote vreugde lukte het vandaag, en de bonus: ze kan dankzij de hitte samen rijden met haar liefde. 

Florus wilde namelijk eigenlijk de 30 kilometer doen, maar door de tropische warmte heeft de organisatie besloten dat een tocht van langer dan 10 kilometer niet verantwoord is. Voor Roos zat een langere tocht er sowieso niet in. “De hitte komt mij dus eigenlijk wel heel goed uit”, vertelt ze lachend.

Turkije

Teleurgesteld zijn ze niet over de inkorting van de afstanden. “Het is gewoon niet anders, het moet ook veilig blijven.” Toch vindt het stel de hitte wel meevallen. “We zijn laatst nog naar Turkije geweest, dus we zijn wel wat gewend”, zegt Florus, “en ik kan er gewoon goed tegen.” Ook voor Roos is het geen probleem: “Als je rijdt voel je een lekker windje. Stilstaan is eigenlijk erger.”

Florus Terhalle (40) en zijn vriendin Roos Adolfsen (34)
Volledig scherm
Florus Terhalle (40) en zijn vriendin Roos Adolfsen (34) © Annina Romita

Applaus

Charles de Jong (51) is het volledig met het stel eens. De Enschedeër, volledig gehuld in FC Twente-tenue, heeft alleen maar goede woorden over voor de organisatie. “Ze verdienen een applaus. Er doen zoveel mensen mee, met zoveel verschillende beperkingen, daar moet je geen risico’s mee nemen. Veiligheid gaat boven alles.” Dat hij nu niet de 30 kilometer kan rijden waarvoor hij heeft getraind, neemt hij voor lief. “Het gaat mij puur om de fun met elkaar. Het is schitterend om te doen.” Hoe hij het volhoudt in de hitte? “Genoeg drinken en af en toe een ijsje.”

Deelneemster Rienke Heinen (53) uit Doetinchem baalt wel van het schrappen van de intocht vrijdag. “Dat is toch de kers op de taart. De mensen langs de kant, de bloemen. Dat is de waardering. Het kruisje alleen is mij niet zo veel waard.”

Charles de Jong (51)
Volledig scherm
Charles de Jong (51) © Annina Romita

De Twentse Rolstoelvierdaagse duurt nog tot vrijdag. Vanwege de hitte gaan de deelnemers vervroegd om 08.00 uur van start en iedereen moet voor 11.00 uur binnen zijn. Verder wordt alleen de 10 kilometer verreden, de andere afstanden zijn geschrapt.

Hengelo e.o.