Klantvriendelijk parkeren in Hengelo: geen boete, maar een kaart voor overtreders

VIDEOHENGELO - Iets te laat met betalen bij de parkeerautomaat? In Hengelo krijg je voorlopig geen dikke prent, maar een ansichtkaart met de tekst er in het vervolg aan te denken.

Hengelo wil een duidelijk signaal afgeven. “We zijn een klantvriendelijke stad en dat willen we ook aan mensen laten zien die bijvoorbeeld in de winkel staan, de tijd wat vergeten zijn en dan te laat de parkeerautomaat bijvullen", zegt wethouder Gerrits. Samen met de centrumondernemers heeft hij een actie op touw gezet om foutparkeerders in de binnenstad van Hengelo een eenmalige waarschuwing te geven in plaats van direct een bekeuring uit te schrijven. 

Niet boos

De wethouder over de bedoeling van de actie: “Uiteindelijk hoop je hiermee te bereiken dat mensen niet boos naar huis gaan en niet meer willen terugkomen omdat ze een bekeuring hebben gekregen, maar dat ze vaker terugkomen om onze winkels te bezoeken."

Samen met de handhavers Jaap van de Stadt en Jordi de Vries ging Gerrits gisteren met een stapel ansichtkaarten de binnenstad in. Op de voorkant van de kaart de tekst ‘Bedankt voor uw bezoek aan de stad’ en wie de kaart omdraaide las een uitleg over de actie. De handhavers scanden geparkeerde auto’s of zij hadden betaald; of via de automaat of digitaal of via een website.

Snel raak

 Het oog was vooral gericht op overtreders. Het was al vrij snel raak. Een automobilist die niet voldoende parkeergeld in de automaat had gedaan. Gerrits drukte een ansichtkaart achter de ruitenwisser. “Deze meneer of mevrouw maakt als eerste kennis van onze actie."

Alsof het zo moest zijn, kwam de eigenaar samen met zijn vrouw kort daarna bij zijn auto. Ze kwamen uit Leiderdorp, hadden inderdaad de tijd uit het oog verloren en toonden een gulle lach toen zij hoorden over de actie. UIteraard waren zij blij dat hen een bon bespaard is gebleven. Maar het kenteken van de auto ligt vast in een scan; maken ze nog een keer dezelfde overtreding, dan gaan ze zonder pardon op de bon.

Maatregelenpakket

Klantvriendelijk parkeren maakt deel uit van een maatregelenpakket van de gemeente om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor de consument met de auto. Volgende maand start een proef met ‘shop en go.’ Op een aantal plekken in de binnenstad (onder meer Drienerstraat, Langestraat) mogen mensen gratis binnen een korte, afgebakende tijd parkeren om even snel een boodschap te doen.

De parkeertarieven moeten op doordeweekse dagen betaald worden tot 18.00 uur (was 19.00 uur), op donderdagavond blijft het 21.00 uur. Op zaterdag moet betaald worden tot 17.00 uur (was 18.00 uur).

-
Volledig scherm
- © -

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.