Overijssel toch overstag: stikstofregels ingetrokken

videoZWOLLE - De provincie Overijssel heeft de stikstofregels voor de agrarische sector ingetrokken. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher was aan het begin van de middag nog onverbiddelijk in zijn toespraak op een plein vol boze boeren. Maar na een gesprek met vertegenwoordigers van LTO en het Agrarisch Jongeren Kontakt is hij gezwicht.

De boeren zijn blij. „We hebben echt met de vuist op tafel geslagen. Dat was nodig”, zegt LTO-bestuurder Arjan Bonthuis uit Zenderen. LTO en Agrarische Jongeren Kontakt gaan samen optrekken om gebiedsprocessen te verbeteren. „Laten we van Overijssel de mooiste landbouwprovincie van Nederland maken”, aldus Sander Pereboom van LTO Noord. 

Gezwicht

Boeren en provincie zijn ruim een half uur met elkaar in gesprek geweest. Wat daar is besproken, was voor Ten Bolscher reden de regels voorlopig op te schorten. Eerder vandaag zei hij nog dat het niet mogelijk was om regels uit Den Haag van tafel te vegen. Wel wilde hij met de boeren in gesprek om samen naar een oplossing te zoeken.

Diefstal

Om het verlenen van vergunningen voor bijvoorbeeld bouwprojecten weer op gang te krijgen, hebben de twaalf provincies vorige week een akkoord gesloten met het kabinet. Maar dat was de boeren tegen het zere been. Vooral omdat is afgesproken dat niet gebruikte rechten worden afgenomen. Bijvoorbeeld van boeren met een vergunning voor een grotere stal dan het aantal dieren dat ze op dit moment houden. Boeren noemen dat diefstal.

Volledig scherm
Het boerenprotest in Zwolle heeft effect, provincie schort de stikstofregels op. © ANP

Naar huis

Het akkoord is dus voorlopig van tafel. Ook onder andere Gelderland, Drenthe en Friesland hebben de regels ingetrokken. De Overijsselse boeren dreigden Zwolle niet te verlaten voordat de regels waren ingetrokken. Nu dat is gebeurd, gaan de eerste boeren weer op weg naar huis.

Wat is stikstof eigenlijk en waarom is het schadelijk? Wij leggen het uit in onderstaande video.

Poll

Provincie zwicht na boerenprotest: stikstofregels ingetrokken

  • Goed nieuws! Wat een overwinning voor de boeren (64%)
  • Zwak, wat laat de provincie zich makkelijk in een hoek duwen (14%)
  • Ja en nu? We moeten alsnog de stikstofuitstoot terugdringen (23%)
3036 stemmen