Twijfel over werking rookmelders bij flatbrand Hengelo

VideoHENGELO - Hebben de rookmelders gewerkt bij de brand in de Jan Wiegersflat in Hengelo? Bewoners zeggen dat de melders het pas deden toen de flat was ontruimd. De Socialistische Partij gaat vragen stellen aan B en W.

Afgelopen nacht brandde aan de Jan Wiegersstraat in de Hengelose Es een flatwoning uit. Een aantal appartementen moest worden ontruimd, enkele bewoners kregen rook binnen en moesten worden nagekeken door ambulancepersoneel. 

Ashley Fehrenbach woont een verdieping boven het getroffen appartement en zegt dat de rookmelders in haar appartement niet werkten toen de brand uitbrak. „Ik deed mijn raam open en zag vuur en vlammen. Onze brandmelders deden niks. Ook uit het getroffen appartement kwam geen melding, net zoals uit andere woningen.” Ze zegt dat de melders pas lawaai maakten toen iedereen op straat stond.

Deuren bonken

Volgens de bewoonster is het te danken aan de man en de vrouw in de afgebrande flat, dat iedereen bijtijds naar buiten kon. „Zij hebben iedereen gewaarschuwd, door hard te schreeuwen en op ramen en deuren te bonken.” Een bewoner van een andere flat ging in zijn auto zitten: door langdurig te claxonneren hoopte hij iedereen wakker te maken.

Het appartement van Ashley Fehrenbach zit vol met rook en roet. Toevallig was haar drie maanden oude zoontje aan het logeren bij haar moeder. Het gezin zoekt tijdelijk elders onderdak. Ze wil het liefst zo snel mogelijk verhuizen. „Ik voel mij onveilig. En we hadden al zo veel klachten over deze flat.”

Gerenoveerd

De flat is een jaar geleden gerenoveerd, een aantal bewoners ligt in de clinch met de eigenaar, een vastgoedbedrijf, over de manier waarop de appartementen zijn opgeknapt. Vincent Mulder van de SP zegt ook dat de brandmelders ‘pas op een later moment zijn gaan werken’. Het vastgoedbedrijf ACM is om commentaar gevraagd maar het bedrijf kon nog niet reageren.

Last

De brandweer stelt dat de rookmelders in ieder geval hebben gewerkt op het moment dat de bewoners weer terug konden naar hun woning. „Wij zijn op verzoek van de bewoners naar binnen gegaan om de melders uit te zetten. Mensen hadden daar last van. Er hebben in ieder geval brandmelders gewerkt”, aldus woordvoerder Marcel Kamphuis.

Welke plek

Volgens brandweerwoordvoerder Kamphuis is inmiddels bekend op welke plek het vuur is ontstaan maar moet nog verder onderzoek worden gedaan. Tot die tijd kan er volgens hem nog niets over de oorzaak worden gezegd.

De bewoners van de flat konden niet terug naar huis.
Volledig scherm
De bewoners van de flat konden niet terug naar huis. © News United / Jack Huygens

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.